Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Harry M. Markowitz 126TERI Autoři: Marie Hnojská, Radovan Vnuk.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Harry M. Markowitz 126TERI Autoři: Marie Hnojská, Radovan Vnuk."— Transkript prezentace:

1 Harry M. Markowitz 126TERI Autoři: Marie Hnojská, Radovan Vnuk

2 BIOGRAFIE Narodil se v Chicagu. V dětství měl rád fotbal, baseball, četbu a hraní na housle. Na střední škole se zajímal o populární výklad fyziky a astronomie. Po střední nastoupil na University of Chicago, kde se později specializoval na ekonomii.

3 V oboru ho zajímala především ekonomie nejistoty. Během studia se stal členem Cowlesovy komise pro výzkum v ekonomii, která má velký vliv na ekonomické a ekonometrické úvahy a také produkuje velké množství laureátů Nobelovy ceny. Tématem jeho disertace byly možnosti aplikace matematických metod pro trh akcií.

4 Opustil univerzitu se připojil k RAND Corporation. Vyšel také jeho první článek o Teorii portfolia. Obdržel PhD právě za Teorii portfolia.

5 Založil spolu s Herb Karrem California Analysis Center, kde pomohl vynalézt SIMSCRIPT (simulation language programming). Připojil se ke společnosti Arbitrage Management company založené Miachelem Goodkinem, kde vytvořil zajišťovací fond, který představuje první známý pokus o počítačové arbitrážní obchodování.

6 OCENĚNÍ Obdržel cenu Von Neumanna za operační výzkum (portfolio theory; sparse matrix methods; and simulation language programming). Obdržel Nobelovu cenu za ekonomii.

7 SOUČASNOST Markowitz nyní věnuje svůj čas výukce (School of Management at University of California v San Diegu), videopřednáškám a poradenství (z jeho kanceláře Harry Markowitz Company). Jeho současná práce zahrnuje navrhování páteřního softwaru pro investiční řešení GuidedChoice.

8 VYBRANÉ PUBLIKACE  1952 Portfolio Selection  1952 The Utility of Wealth  1957 The Elimination Form of the Inverse and Its Application to Linear Programming  1959 Portfolio Selection: Efficient Diversification of Investments  1979 SIMSCRIPT, Encyclopedia of Computer Science and Technology  2003 Single-Period Mean-Variance Analysis in a Changing World  2005 Market Efficiency: A Theoretical Distinction and So What?  2009 Harry Markowitz: Selected Works

9 Teorie Ideálního portfolia

10 Moderní Teorie Portfolia  Soubor investic, který investor vytváří se záměrem maximalizace zisku při současné snaze o minimalizaci rizika diverzifikací investic do většího počtu aktiv  Markowitz ve své teorii prakticky ukazuje, jak rozdělování investic do různých aktiv funguje. Výnosy aktiv nejsou perfektně závislé. Díky této skutečnosti má portfolio vytvořené z více aktiv lepší poměr mezi výnosem a rizikem než jednotlivá aktiva samostatně.

11 Moderní Teorie Portfolia  Při tvorbě portfolia investor sleduje dva protichůdné cíle:  Dosáhnout maximální možný výnos > zvětšení rizika  Dosáhnout očekávaného výnosu s co nejvyšším stupněm jistoty. > Snaha o minimalizování rizika

12 Diverzifikace  Rozdělení Třídy aktiv (Asset Allocation) je na :  Akcie  Dluhopisy  Hotovost  Nemovitosti a ostatní věcné hodnoty.

13 Rozdělení tříd Aktiv

14 Efektivní hranice

15 SIMSCRIPT

16 SIMSCRIPT – SIMULAČNÍ PROGRAMOVACÍ JAZYK  usnadňují efektivní popis chování modelů, struktury modelů (a jejich propojení komponent) či simulačních experimentů  uměle vytvořený komunikační prostředek, kterým se dorozumívají počítače  slouží k matematickému modelování reálných událostí  SIMSCRIPT = speciální simulační jazyk, upraven pro psaní simulačních programů

17 SIMSCRIPT -FÁZE SIMULAČNÍHO PROCESU

18 DĚKUJEME ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "Harry M. Markowitz 126TERI Autoři: Marie Hnojská, Radovan Vnuk."

Podobné prezentace


Reklamy Google