Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vitamíny Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vitamíny Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc"— Transkript prezentace:

1 Vitamíny Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc

2 Jejich společným rysem je to, že až na několik výjimek si je tělo není schopno samo vyrobit, a tak je musí přijímat hotové v potravě. Obecně se dělní vitaminy na rozpustné v tucích (A, D, E, K) a ve vodě. Vitamíny, které řadíme mezi tzv. rozpustné ve vodě chybí častěji v lidském těle. Prochází tělem, jsou okamžitě využity, ale nikde se nehromadí. Naopak vitamíny rozpustné v tucích se v těle hromadí, jejich nedostatek nastává až po delší době (týdny až měsíce) nedostatečného příjmu. Vitamíny rozpustné v tucích potřebují k resorpci kromě lipáz také žlučové kyseliny. Zvýšená potřeba vitamínů u sportovců

3 Nadměrné dávky vitamínů
Vitamíny užívané ve vysokých dávkách mohou mít nežádoucí účinky a některé mohou působit přímo toxicky. V zásadě není škodlivé ani delší překročení farmakologické dávky (v prevenci chorob) pouze u vitamínů C a B1. K negativním účinkům vitamínových megadávek je nutno připočítat i stav podobný závislosti na vitamínech, kdy po přerušení užívání se mohou vyskytnout příznaky hypo- až avitaminóz. Vitamíny je tedy výhodnější doplňovat v nižších dávkách několikrát denně.

4 Vitamín A ZDROJE: játra, tučné ryby, žloutek, sýr, máslo, mrkev, meruňky, paprika, rajčata, zelená listová zelenina, jahody VÝZNAM V ORGANIZMU: Nezbytný pro růst a buněčný vývoj, zrak a imunitní funkce. Karoten má důležitou funkci jako antioxidant. AVITAMINOZA: Šeroslepost, rohovatění kůže, zvýšené riziko infekce, poškození zraku a v extrémních případech slepota, mužská sterilita. Většinou platí, že čím je barva zeleniny intenzivnější, tím více beta-karotenu obsahuje. K normálnímu vstřebávání provitaminu je nutná žluč.

5 Vitamín D - dostává se do těla potravou
- vzniká v kůži ozářením ultrafialovými paprsky ZDROJE: Rybí tuk a játra, obohacený umělý tuk, žloutek, tuňák, losos, olejovky VÝZNAM V ORGANIZMU: Nepostradatelný pro vstřebávání Ca a P, pro tvorbu kostí a zubů AVITAMINOZA: Porucha mineralizace kostí (osteomalacie) a patologické zlomeniny. U dětí vede k deformacím kostry (rachitis) HYPERVITAMINOZA: Zvýšené odbourávání kostí, zvýšená hladina Ca v krvi a jeho ukládání do měkkých tkání - cévy, srdce, ledviny - může vést k závažným poruchám funkce až smrti. Zvýšené riziko vzniku rakoviny.

6 Vitamín E ZDROJE: Rostlinné oleje, pšeničné klíčky, ořechy, žloutek, čokoláda, umělý tuk VÝZNAM V ORGANIZMU: Antioxidant polynenasycených MK v buněčných membránách a tkáních, nutný pro správnou funkci reprodukčních orgánů AVITAMINOZA: Nedostatek vit. E je celkem vzácný, pouze u lidí s neschopností vstřebávat tuk a u nedonošených dětí. Poruchy krvetvorby, jater, kapilární permeability. HYPERVITAMINOZA: Není příliš toxický, ale vysoké dávky mohou způsobit nedostatek vit. K.

7 Vitamín K ZDROJE: Zelená listová zelenina, hl. bílé zelí, špenát, rajčata, brokolice, žloutek, luštěniny, zelený čaj střevní mikroflóra! VÝZNAM V ORGANIZMU: Životně důležitý pro tvorbu některých bílkovin (glykoproteiny), nezbytný pro normální srážlivost, syntézu protrombinu.

8 AVITAMINOZA: Výjimečně (potřeba je kryta produkcí baktérií v tl. střevě) při poruše vstřebávání tuků (onem. žlučníku - vstřebává se jen za přítomnosti žluč. kyselin) nebo při nadměrném příjmu vit. E (medikamentózní léčba). V extrémních případech jeho nedostatku je zvýšené krvácení

9 HYPERVITAMINOZA: Možná souvislost mezi novorozenci, jimž byla podána injekce vit. K, a stoupajícím výskytem leukemie v dětském věku. Protože přenos vit. K placentární bariérou je malý a ve sterilním střevě plodu se nemohou tvořit menachinony, podává se běžně novorozencům K vit. injekčně nebo orálně.

10 Vitamín C ZDROJE: Ovoce a zelenina, zvláště citrusové plody, šípky, jahody, kiwi, papriky, černý rybíz, brambory, rajčata VÝZNAM V ORGANIZMU: Potřebný k tvorbě kolagenu (bílkovina nezbytná pro zdravé zuby, kosti, dásně, chrupavky a kůži), pro funkci neurotransmiterů (noradrenalin - reguluje tok krve, serotonin - spánkové cykly), důležitý antioxidant, účastní se resorpce Fe z potravy, regeneruje vit. E, snižuje resorpci Ca, zvyšuje účinnost kys. listové, aktivátor celkového metabolizmu, syntéza steroidních hormonů v nadledvinkách, zvyšuje odolnost org. proti následkům kontaminace živ. prostředí (dusičnany, kadmium).

11 AVITAMINOZA: Únava, záněty dásní, špatné hojení ran, zvýšená vnímavost k infekci, kurděje, útlum stresové reakce. HYPERVITAMINOZA: Nadbytek se většinou vyloučí močí. Megadávkymohou u citlivých jedinců vyvolat tvorbu ledvinových kamenů (až 50% kys. askorbové se metabolizuje na kys. šťavelovou a vylučuje se formou oxalátů - oxalátová nefrolithiáza), potlačit dostupnost selenu, vápníku, mědi, působit bolesti hlavy a přivodit poruchy spánku či žaludeční obtíže.

12 Vitamíny skupiny B - B komplex
Původně byly považovány za jeden vitamin, protože jejich účinek a význam, který mají v lidské výživě, je velmi podobný. Všechny - kromě vit. B9 a B12 - se účastní uvolňování energie z potravy. B komplex je ve skutečnosti složen z 8 různých vitaminů:

13 B1 (thiamin) B2 (riboflavin) B3 (nikotinamid, niacin, vit. PP) B5 (kys. pantothenová) B6 (pyridoxin) B9 (kys. listová) B12 (kobalamin) H (biotin)

14 B1 - thiamin ZDROJE: vepřové maso, játra, kvasnice, obiloviny (60% B1 je soustředěno v klíčku), ořechy, luštěniny, sója Nezbytný k získávání energie ze sacharidů, tuků a alkoholu, brání v těle tvorbě toxických látek, které mohou poškozovat srdce a nerv. systém, podílí se na vodním hospodářství

15 AVITAMINOZA: Ztráta chuti k jídlu, zmatenost, nerv. poruchy, beri-beri (dříve nemoc v asijských zemích, kde hlavni složkou potravy byla vymílaná bílá rýže), svalová slabost, časté u alkoholiků

16 B2 - riboflavin ZDROJE: kvasnice, řasy, mléko, jogurt, vejce, maso, ryby, obilniny nezbytný pro funkci vit. B6 a niacinu, odolnost proti infekci AVITAMINOZA: Nedostatek častý v rozvojových zemích. suché sliznice, záněty, chudokrevnost, padání vlasů, opožděný růst

17 B3 (nikotinamid, niacin, vit. PP)
ZDROJE: V potravě je hojně rozšířen, dobrým zdrojem jsou játra, libové maso, drůbež, luštěniny, brambory, snídaňové obilniny a ořechy Potřebu kryje tělo částečně z tryptofanu – aminokyseliny přítomné v mnoha bílkovinách, kterou organizmus umí přeměňovat na niacin.

18 Znamená to, že mléko, sýr a vejce, které jsou na niacin chudé, mohou zabraňovat jeho nedostatku svým vysokým obsahem tryptofanu. Navíc takto vzniklý niacin je pro tělo velmi rychle dostupný avšak z 60 mg tryptofanu vznikne 1 mg niacinu. niacitin v kukuřici - uvolní se v alkalickém prostředí (tortillas - kuk. placky - kukuřice máčená ve vápenném mléce - Indiáni v Mexiku)

19 VÝZNAM V ORGANIZMU: nutný k tvorbě energie v buňkách a tvorbě neurotransmiterů, udržování stavu kůže a dobré fce zažív. ústrojí AVITAMINOZA: únavnost, deprese, pigmentovaná kožní vyrážka (zvl. po slun. ozáření), pelagra = nemoc 3D - dermatitis, diarrhoe, dementia (zánět kůže, průjem, demence) HYPERVITAMINOZA: zarudnutí kůže a poškození jater

20 B5 - kyselina pantotenová
ZDROJE: Název kyselina pantotenová pochází z řečtiny a znamená "široce rozšířený". Je obsažena prakticky ve všech potravinách živočišného i rostlinného původu. Mezi nejlepší zdroje patří celozrnný chléb, játra, ořechy a sušené ovoce (zvl. švestky a meruňky).

21 VÝZNAM V ORGANIZMU: energetický metabolismus Kys. pantotenová je součástí koenzymu A, který umožňuje tělu získávat energii z potravy - metabolizmus cukrů a tuků (přenos acyl-skupin, citrátový cyklus, B-oxidace mast. kyselin, biosyntéza MK). AVITAMINOZA: vzácně, snížení citlivosti HYPERVITAMINOZA: v případech akutní podvýživy - váleční zajatci - necitlivost prstů u nohou.

22 B6 - pyridoxin ZDROJE: Je obsažen v řadě potravin, zvláště bílkovinách. libové maso, drůbež, ryby, vejce, celozrn. chléb a obilniny, ořechy, banány, kvasnice, sója

23 VÝZNAM V ORGANIZMU: uvolňování energie z proteinů, důležitý pro imunit. fce org., nerv. sys. a tvorba č. krvinek Čím více bílkovin obsahuje vaše strava, tím více B6 budete potřebovat. AVITAMINOZA: vzácně - anémie, deprese, zmatenost (může vzniknout vlivem užívání protiplísňových a protituberkulózních léků)

24 B9 - kyselina listová ZDROJE:
játra, zelená list. zelenina, brokolice, luštěniny, pšenič. klíčky, sníd. obilniny VÝZNAM V ORGANIZMU: nutná pro buněčné dělení a tvorbu DNA, RNA, bílkovin Je zvláště důležitá před početím a během těhotenství k prevenci defektů nerv. systému. Životně důležitá je pro reprodukci a tvorbu bílkovin obsahujících Fe v hemoglobinu, potřebném k tvorbě č. krvinek. Ženy, které chtějí otěhotnět, by měly užívat větší množství kys. listové v doplňkové formě asi 3 měsíce před početím a během prvních 12 týdnů těhotenství. Je prokázané, že se tím snižuje možnost vrozených defektů nervového systému plodu.

25 AVITAMINOZA: anémie, defekty nerv. sys. u novoroz., poškození střev

26 B12 (kobalamin) ZDROJE: každá dieta obsahující živočišnou bílkovinu by měla poskytnout odpovídající množství vit. B12. potraviny živočiš. původu- maso, játra, ryby, vejce, mléko a některé typy obohacených obilnin, pivo, částečně střevní mikroflóra VÝZNAM V ORGANIZMU: Nutný pro růst a dělení buněk a pro tvorbu červených krvinek. Je rovněž nedílnou součástí tvorby DNA, RNA a myelinu - bílé hmoty obklopující nervová vlákna. Důležitý pro transport kys. listové a jejich derivátů do buněk

27 AVITAMINOZA: anemie, únava, poruchy čití, degenerativní zněny nerv. sys. vegani - ohroženi anemií z důvodu nedostatečného příjmu vit. B12, v rostlinné dietě je sice hodně kys. listové, která může zabrzdit anemii, ale dovolí progresi zákeřných neurologických potíží.

28 Biotin - vitamín H ZDROJE: v každé potravě, játra, arašídy, žloutek
VÝZNAM V ORGANIZMU: uvolňování energie z potravy, důl. pro syntézu tuku (pomáhá vytvářet MK) a cholesterolu AVITAMINOZA: Nedostatek je velmi vzácný - u nemocných s dlouhodobou nitrožilní výživou, častým pojídáním syrového vaječného bílku. dermatitis, padání vlasů, hypercholesterolémie


Stáhnout ppt "Vitamíny Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc"

Podobné prezentace


Reklamy Google