Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vaření živočišných potravin Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vaření živočišných potravin Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena."— Transkript prezentace:

1 Vaření živočišných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresaStřední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ /1 AutorBc. Milena Michnová Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-TE/1-SL-3/3 Název DUM Vaření živočišných potravin Stupeň a typ vzděláváníStředoškolské vzdělávání Kód oboru RVP65-51-H/01 Obor vzděláváníKuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmětTechnologie Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: vaření živočišných potravin. Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slovaVaření masa, drůbeže, zvěřiny a ryb Datum

3 Vaření živočišných potravin Vaření mas jatečných zvířat Vaření drůbeže Vaření zvěřiny Vaření ryb Náplň výuky

4 Vaření mas jatečných zvířat Vaříme dvěma způsoby: 1.Chceme-li získat silný vývar – vkládáme maso do studené vody, postupně přivádíme do varu a necháme vařit táhnutím (z masa se vyluhuje co nejvíce cenných látek). 2.Chceme-li získat kvalitní vařené maso – vkládáme maso do vařící vody (na povrchu masa dojde ke sražení bílkovin, maso se zatáhne a zabrání vyluhování). Obr. 1

5 Vaření drůbeže Vaříme stejným způsobem jako jatečné maso, na vaření používáme starší kusy (slepice) většinou hrabavé drůbeže, vývar je výživný příjemné chuti a vůně. Vodní drůbež vaříme ojediněle. Vařením můžeme získat: vývar „C“ – použijeme na výrobu hnědých polévek vařené maso – použijeme jako vložku do polévek nebo na zadělávané pokrmy Obr. 2

6 Vaření zvěřiny Protože maso zvěřiny je většinou špatně odkrvené (po odstřelu), je vhodné jej před vařením spařit nebo zapéct. Vařením můžeme získat: zvěřinový vývar – použijeme na výrobu speciálních polévek. vařené maso – se vyjímečně používá na zadělávané pokrmy. Obr. 3

7 Vaření ryb Vaříme v celku nebo krájené, doba varu je vždy velmi krátká. Vaříme v rybí várce: voda, ocet, citrón nebo víno, cibule, bobkový list, celý pepř, nové koření, tymián, sůl a kořenovou zeleninu, celou rybu připravujeme na pevné podložce. Vařením můžeme získat: rybí vývar – použijeme na výrobu bílých nebo speciálních polévek. vařené maso – podává se pokapaná máslem jako teplý předkrm. Obr. 4

8 Kontrolní otázky 1.Zásady vaření jatečných mas 2.Zásady vaření drůbeže 3.Zásady vaření zvěřiny 4.Zásady vaření ryb Obr. 5

9 Seznam obrázků: Obr. 1: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office jpg Obr. 2: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office jpg Obr. 3: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office jpg Obr. 4: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office jpg Obr. 5: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office j wmf

10 Seznam použité literatury: [1] Mikuláš Matejka, Irena Balagová: Technologie přípravy pokrmů 1, nakladatelství a vydavatelství IQ 147, Praha, 1996

11 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Vaření živočišných potravin Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena."

Podobné prezentace


Reklamy Google