Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Blanka Štrublová Zpracováno:14.12.2012 Ročník (obor):3.CU 29-54-H/01 Cukrář Tematická oblast:Restaurační moučníky Předmět:Technologie Anotace:Výukový.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Blanka Štrublová Zpracováno:14.12.2012 Ročník (obor):3.CU 29-54-H/01 Cukrář Tematická oblast:Restaurační moučníky Předmět:Technologie Anotace:Výukový."— Transkript prezentace:

1 Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):3.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Restaurační moučníky Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží k upevnění výrobních postupů ovocných knedlíků, jejich tvarování a vaření. Šablona číslo materiálu: III/2-25 III/ Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/

2 V AŘENÉ MOUČNÍKY 2. Ovocné knedlíky Autor: Matěj Baťha ohov%C3%A9_knedl%C3%ADky_720.JPG?uselang=cs

3 CHARAKTERISTIKA připravují se z různých druhů těst, různé konečné úpravy: 1. s tvarohem – tvrdý strouhaný tvaroh, rozpuštěné máslo, moučkový cukrem 2. s mákem – mletý mák, moučkový cukr, rozpuštěné máslo 3. se skořicí – směs moučkového cukru se skořicí, rozpuštěné máslo 4. se strouhankou – opražená strouhanka, moučkový cukr, rozpuštěné máslo

4 T ĚSTA POUŽÍVANÁ NA PŘÍPRAVU KNEDLÍKŮ Tvarohové těsto Pálené těsto Bramborové těsto Kynuté těsto

5 Tvarohové těsto Výrobní postup rozehřátý tuk s vejci vymícháme do pěny poté přidáme měkký tvaroh, sůl, mléko, prosátou hrubou mouku a zpracujeme Pálené těsto Výrobní postup mléko, sůl a cukr přivedeme k varu za stálého míchání přidáme prosátou hrubou mouku těsto restujeme tak dlouho, až se přestane lepit necháme vychladit, přidáme vejce a zpracujeme

6 Bramborové těsto Výrobní postup studené uvařené brambory ve slupce jemně nastrouháme, osolíme přidáme vejce, prosátou hrubou mouku, jemnou krupici a zpracujeme pozor - dlouhým stáním řídne Kynuté těsto Výrobní postup technologický postup je stejný jako u ostatních kynutých těst polohrubou mouku nahradíme hrubou a přidáme menší množství tuku, cukru.

7 TVAROVÁNÍ OVOCNÝCH KNEDLÍKŮ vyválíme plát, nakrájíme čtverečky o hraně 4x4 nebo 6x6 cm plníme ovocem a zabalíme před vařením necháme vykynout (kynuté těsto) Vhodné náplně: tvarohové - jahodové, meruňkové,broskvové, švestkové pálená těsta - švestková, meruňková bramborové - švestkové kynuté - višňové, jahodové, švestkové, borůvkové

8 Autor: Matěj Baťha

9 Autor: Matěj Baťha

10 Autor: Matěj Baťha

11 Autor: Matěj Baťha

12 VAŘENÍ OVOCNÝCH KNEDLÍKŮ vytvarované knedlíky vkládáme do vroucí vody vařečkou je nazvedneme ze dna, vaříme asi 12 minut vždy provedeme zkoušku, jestli jsou knedlíky uvařené vytahujeme cedníkem kynuté propíchneme špejlí, aby se nesrazily před podáváním sypeme mákem, praženou strouhankou, strouhaným perníkem, moučkovým cukrem přeléváme rozpuštěným máslem.

13 Autor: Matěj Baťha

14 ZÁPIS Vařené moučníky - ovocné knedlíky Charakteristika: připravují se z různých druhů těst, různé konečné úpravy: 1. s tvarohem – tvrdý strouhaný tvaroh, rozpuštěné máslo, moučkový cukrem 2. s mákem – mletý mák, cukr, máslo 3. se skořicí – směs cukru se skořicí, máslo 4. se strouhankou – opražená strouhanka,cukr, máslo

15 Použitá těsta pro přípravu ovocných knedlíků: Tvarohové těsto Pálené těsto Bramborové těsto Kynuté těsto

16 Tvarování ovocných knedlíků: vyválíme plát, nakrájíme čtverečky o hraně 4x4 nebo 6x6 cm plníme ovocem (švestky, meruňky, jahody, broskve, višně, borůvky apod.) a zabalíme před vařením necháme vykynout (kynuté těsto)

17 Vaření ovocných knedlíků: vytvarované knedlíky vkládáme do vroucí vody, vaříme asi 12 minut vždy provedeme zkoušku, vytahujeme cedníkem kynuté propíchneme špejlí, aby se nesrazily před podáváním sypeme mákem, strouhankou, strouhaným perníkem, cukrem a přeléváme máslem.

18 P OUŽITÉ ZDROJE arohov%C3%A9_knedl%C3%ADky_720.JPG?uselang=cs arohov%C3%A9_knedl%C3%ADky_710.JPG?uselang=cs arohov%C3%A9_knedl%C3%ADky_711.JPG?uselang=cs arohov%C3%A9_knedl%C3%ADky_713.JPG?uselang=cs arohov%C3%A9_knedl%C3%ADky_715.JPG?uselang=cs arohov%C3%A9_knedl%C3%ADky_734.JPG?uselang=cs Cukrářská výroba III. Praha: Informatorium, ISBN


Stáhnout ppt "Autor:Blanka Štrublová Zpracováno:14.12.2012 Ročník (obor):3.CU 29-54-H/01 Cukrář Tematická oblast:Restaurační moučníky Předmět:Technologie Anotace:Výukový."

Podobné prezentace


Reklamy Google