Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 04.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 04."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 04

2 Jméno autora: Ing. Dalibor Bielka Třída/ročník:1. (5.) Datum vytvoření:20. 9. 2012 Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Tematická oblast: Přírodní látky Předmět: Chemie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Obecné chemické pojmy, úvod do učiva chemie. Klíčová slova:Směs, disperze, Druh učebního materiálu:prezentace

3 Soustavy látek Soustavy dvou a více chemicky čistých látek nazýváme směs Má-li směs jednu látku, která je spojitá v celém objemu a v ní jsou rozptýleny – dispergovány - ostatní látky

4 Soustavy látek Rozdělení směsí podle velikostí částic Disperzní soustava Velikost disperzních částic Příklady HomogenníMenší než 10 -9 m Roztoky solí, hydroxidů, kyselin Koloidní10 -7 až 10 -9 mKoloidní roztoky, emulze, roztoky bílkovin HeterogenníVětší než 10 -7 mPěna, suspenze

5 Soustavy látek

6 Směsi můžeme dělit také podle fází – Suspenze – Emulze – Pěna – Aerosol (dým a mlha)

7 Soustavy látek Suspenze je směs pevné a kapalné složky – bahno, rozvařená hrachová polévka, křída ve vodě, kvasinky ve víně apod.

8 Soustavy látek KOTLÍK, Bohumír a Květoslava RŮŽIČKOVÁ. Chemie v kostce II.: Pro střední školy. 2. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 1997. HONZA, Jaroslav a Aleš MAREČEK. Chemie pro čtyřletá gymnázia. 3. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2005 Flemr, Vratislav a Bohuslav Dušek, Chemie I (obecná a anorganická) pro gymnázia. 1. vyd. Praha, SPN – pedagogické nakladatelství, a.s.

9 Soustavy látek KOTLÍK, Bohumír a Květoslava RŮŽIČKOVÁ. Chemie v kostce II.: Pro střední školy. 2. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 1997. HONZA, Jaroslav a Aleš MAREČEK. Chemie pro čtyřletá gymnázia. 3. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2005 Flemr, Vratislav a Bohuslav Dušek, Chemie I (obecná a anorganická) pro gymnázia. 1. vyd. Praha, SPN – pedagogické nakladatelství, a.s.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 04."

Podobné prezentace


Reklamy Google