Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový software - přehled, komparace Jiří Tesař.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový software - přehled, komparace Jiří Tesař."— Transkript prezentace:

1 Výukový software - přehled, komparace Jiří Tesař

2 Výukový software - komparace Zaměřeno na běžně dostupné programy Stručný popis Ukázky Hodnocení

3 Fyzika Didakta  Poměrně nový program (r. 2003)  Je zaměřen na počítání příkladů.  21 typů úloh - procvičení výpočtů fyzikálních veličin.  Výlet do historie fyziky.

4 Fyzika Didakta - obsah  Mechanika 1 - hustota kapaliny a pevné látky, rovnoměrný a nerovnoměrný pohyb  Mechanika 2 – tlak v kapalině, mechanická práce, výkon, energie, rovnováha na páce  Termika – teplo přijaté tělesem, tání  Optika – zobrazení zrcadlem, zobrazení čočkou  Elektřina – Ohmův zákon, el. energie, el. příkon, sériové a paralelní zapojení rezistorů  Historie fyziky – osobnosti fyziky, objevy a vynálezy.

5 Fyzika Didakta Přehledné a jednoduché ovládání:  výběr počtu úloh k řešení,  tisk obrazovky, slouží k tištění pracovních listů,  ukázka příkladů, které čekají k vyřešení,  žák vyplní jméno – učitel muže kontrolovat výsledky žáků (ukládají se do souboru),  postoupí k vlastnímu řešení úlohy.

6 Fyzika Didakta – ukázka tématu Ohmův zákon

7 Fyzika Didakta – popis úlohy  Příklad – ze začátku je bez hodnot, po spuštění ikony „play“se dvě ze tří hodnot vygenerují, třetí představuje neznámou (v daném obrázku se jedná o Ohmův zákon).  Kontrola výsledků - výsledek do příslušného pole a použijeme ikonu „KONTROLA“.  Žlutá „fajfka“ - výsledek je správný a můžeme pokračovat.  V opačném případě se zobrazí červený křížek, po jehož stisknutí se objeví správný výsledek.

8 Fyzika Didakta - řešení

9 Fyzika Didakta - zápory  nutnost vlastnit CD ke každému počítači  příklady spíše kvantitativního charakteru  nerozvíjí příliš fyzikální myšlení  spíše jen pro procvičení používání základních vzorců  při chybném výsledku neukáže postup správného řešení

10 Fyzika multimediální výukový program  Distribuce 1997-2001  Producent Zebra systems s.r.o.  nový pohled na učebnicová fakta  zefektivnění a větší zajímavost

11 Fyzika multimediální výukový program Členění na samostatné kapitoly – výklad základních pojmů: stručný výkladu s možností poslechu, názorná ilustrace a animace, animace jsou doplněny textovými popisy děje a zvukovými efekty, všechny pojmy hypertextově svázány, fulltextový vyhledávací mechanismus.

12 Fyzika multimediální výukový program  Otvírání kapitol = okna v pomyslné škole  jednoduchá obsluha  animace, ozvučení, počítačové efekty

13 Fyzika multimediální výukový program Vady oka a jejich korekce

14 Fyzika multimediální výukový program - zápory  nutnost vlastnit CD ke spuštění a práci s programem  dlouhé načítaní z CD  horší grafické zpracování

15 LANGMaster „Škola hrou – Fyzika“ a „Dobrodružství poznání“ zahrnují téměř celou oblast fyziky (ZŠ, SŠ) multimediální pojetí (ozvučení, animace, videosekvence, aplikace na praxi, historické poznámky,…) pro žáky velmi atraktivní a motivující každý tématický celek – ukončení testy (=zpětná vazba pro učitele i žáky)

16 LANGMaster Škola hrou - fyzika

17 Vady oka a jejich korekce

18 LANGMaster – zápory  Mnohdy jiná symbolika – není český produkt.  Vyšší náročnost na hardware.  Někdy zdlouhavý výklad (komentář).


Stáhnout ppt "Výukový software - přehled, komparace Jiří Tesař."

Podobné prezentace


Reklamy Google