Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Efektní chemické pokusy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Efektní chemické pokusy"— Transkript prezentace:

1 Efektní chemické pokusy
Zpěváková Lucie, Tymlová Vendula

2 FARAONŮV HAD Pomůcky a chemikálie:
Porcelánová miska, špejle, cigaretový popel, ethanol,cukr, hydrogenuhličitan sodný. Postup: K 10 g práškového cukru přidáme 1g hydrogenuhličitanu sodného a dobře promícháme.Do porcelánové misky nasypeme popel , uprostřed uděláme důlek a zvlhčíme ethanolem.Směs vytvořenou z cukru a uhličitanu nasypeme do důlku a opět zvlhčíme ethanolem.Takto připravenou hmotu zapálíme špejlí.

3 Princip: Cukr,díky katalytickému účinku popelu,hoří a současně se mění na zkaramelizovanou hmotu,která se nafukuje a postupně narůstá. Tento „nadouvací“ efekt je způsoben oxidem uhličitým,který vzniká při technickém rozkladu uhličitanu sodného.

4 Chemikova zahrádka Pomůcky a chemikálie:
Krystalky barevných solí-např.:síran měďnatý,síran železnatý,dusičnan kobaltnatý,dusičnan nikelnatý,dusičnan vápenatý,chlorid manganatý,apod.,roztok křemičitanu(vodní sklo),kádinka.(Po demonstraci pokus zrušte.Necháte –li ´´růst zahrádku ´´delší dobu,dojde k naleptání kádinky.)

5 POSTUP Do kádinky,válce nebo ploché kyvety dáme roztok křemičitanu sodného (vodního skla) zředěného v poměru 1:2. Po promíchání přidáme krystalky barevných solí např.:síran měďnatý, síran železnatý, dusičnan kobaltnatý, dusičnan nikelnatý, dusičnan vápenatý,chlorid manganatý, apod.Pozorujeme, jak v roztoku narůstají barevné ´´rostlinky´´. Podaří –li se nám opatrně přilít vodu na směs,barevné rostlinky nám rozkvetou.

6 PRINCIP Podstatou pokusu je stálé se opakující nasávání osmotické vody dovnitř krystalů vznikající křemičitanů těžkých kovů,jejichž blána je polopropustná.Krystal praskne,vznikne nová sraženina a celý děj se opakuje.Po ukončení reakcí můžeme roztok slít a zůstane nám soubor barevných útvarů.


Stáhnout ppt "Efektní chemické pokusy"

Podobné prezentace


Reklamy Google