Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výroba elektrické energie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výroba elektrické energie"— Transkript prezentace:

1 Výroba elektrické energie

2 Výroba elektrické energie
Klasické elektrárny Tepelné (fosilní paliva; plyn; topný olej) Jaderné (štěpení uranu) Vodní (voda) Elektrárny s alternativními zdroji Sluneční elektrárny (slunce) Geotermální elektrárny (vřídla) Větrné elektrárny (vítr) Slapové elektrárny (příliv, odliv) Biomasa (biologický odpad)

3 Tepelná elektrárna Účinnost 35-42% 1 kg paliva = 1 kWh el. energie Spálení 1kg paliva = 7m3 kouře Spálení 1kg paliva = 0,3kg popela Snižování NOx a SO2 Snížení podílu síry v uhlí, odsiřování splodin, denitrifikace splodin… Palivový okruh: Skládka uhlí -> Pásový dopravník -> Zásobník uhlí -> Mlecí zařízení -> Hořáky -> Ohniště -> Odvod granulované strusky -> Složiště popílku Parní okruh : Ohniště -> Parní buben -> Turbogenerátor -> Kondenzátor Chladící okruh : Chladící věž -> Kondenzátor Okruh zplodin : Kotel -> Ventilátor -> Elektrostatický odlučovač -> Komín -> Čerpadlo -> Složiště popílku Výroba elektrické energie : Turbogenerátor

4 Jaderná elektrárna Energie vzniká při řízené štěpné reakci Účinnost až 70% Vyhořelé palivo – ukládá se na let a po zapoudření na 105 let Radioaktivní aerosoly, havárie… Primární okruh: Jaderný reaktor (1) -> Kotel (Výměník) (2) Sekundární okruh : Kotel (Výměník) (2) -> Turbogenerátor (4) -> Kondenzátor (6) -> Čerpadlo (3) Chladící okruh : Chladící věž -> Kondenzátor (6) -> Čerpadlo Výroba elektrické energie : Generátor (5)

5 Vodní elektrárna Využití v ČR na 50%, jen na špičky odběrů
Jezové (průtočné) - jejichž spád je vytvořen jezem. Derivační (náhonové) - jejichž spád je vytvořen umělým kanálem (náhonem). Přehradní (akumulační) - jejichž spád je vytvořen pomocí přehrady. Přečerpávací - slouží k vyvažování energetických špiček v rozvodné síti.

6 Jaké jsou klasické elektrárny ?
Otázky ke zkoušení Jaké jsou klasické elektrárny ? Jaké jsou elektrárny s alternativními zdroji ? Z čeho se skládá palivový okruh tepelné elektrárny. Z čeho se skládá parní okruh tepelné elektrárny. Z čeho se skládá chladící okruh tepelné elektrárny. Z čeho se skládá okruh zplodin tepelné elektrárny. V jaké části tepelné elektrárny se vyrábí elektrická energie ? Jaký je princip přílivové elektrárny ? Z čeho se skládá primární okruh jaderné elektrárny. Z čeho se skládá sekundární okruh jaderné elektrárny. Z čeho se skládá chladící okruh jaderné elektrárny. V jaké části jaderné elektrárny se vyrábí elektrická energie ? Jaké jsou druhy vodních elektráren ? Jaký je princip jezové vodní (průtočné) elektrárny ? Jaký je princip derivační (náhonové) vodní elektrárny ? Jaký je princip přehradní (akumulační) vodní elektrárny ? Jaký je princip přečerpávací vodní elektrárny ?


Stáhnout ppt "Výroba elektrické energie"

Podobné prezentace


Reklamy Google