Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1. 2 Hypertextové odkazy Na stránce se mohou nacházet místa, na která když klepnete myší, dostanete se na jinou stránku, na jiný server nebo na jinou.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1. 2 Hypertextové odkazy Na stránce se mohou nacházet místa, na která když klepnete myší, dostanete se na jinou stránku, na jiný server nebo na jinou."— Transkript prezentace:

1 1

2 2 Hypertextové odkazy Na stránce se mohou nacházet místa, na která když klepnete myší, dostanete se na jinou stránku, na jiný server nebo na jinou pozici jedné a téže stránky – této možnosti se říká „HYPERTEXT“ Místo, které umožní přepnout na jinou stránku se nazývá „HYPERTEXTOVÝ ODKAZ“ Jak poznáme na internetové stránce hypertextový odkaz? Podle toho, že když na takové místo nastavíte šipku myši, změní se šipka na symbol ruky Text je obvykle modrý a podtržený čarou – to však není pravidlo! Hypertextovým odkazem kromě textu může být i obrázek, video či zvukový soubor Hypertextový odkaz většinou změní barvu již při prvním kliknutí (např. z modré na červenou apod..), tak poznáte, že už jste si už daný odkaz prohlíželi

3 3 Hypertextový odkaz může být proveden téměř na cokoliv… Nejčastěji na: Na jinou stránku jiného serveru Na jinou stránku stejného serveru Na jiné místo stejné stránky Na obrázek Na zvukový soubor, program, dokument, tabulku, prezentaci, animaci, reklamu… Na živé vysílání realaudio nebo realvideo Na E-mail

4 4 Jak se informace z internetu dostane do počítače?  Obsluha internetu je z hlediska uživatelského velmi jednoduchá – stačí napsat správnou adresu do příkazového řádku a informace „putují“ do počítače.  Ve skutečnosti však neputuje celá stránka jako jeden kus, ale před svou cestou se rozdělí na spoustu malých kousků – tzv. paketů  Každý paket má v sobě zaznamenány údaje o to, odkud a kam míří (podobně jako dopis) a díky tomu se v internetu neztratí.  Každý paket si pak sám za sebe razí cestu internetem k cíli – do našeho prohlížeče.  Každý paket se snaží nalézt tu nejrychlejší a nejkratší cestu.  V mnoha případech je ale jedna stránka rozdělená na mnoho paketů co míří do našeho prohlížeče různými internetovými cestami – tzn. jedna část stránky k nám putuje jinou cestou než jiná část téže stránky.  Pro internet nehraje roli umístění serverů, je jedno zda načítáte data ze serveru vzdáleného 5 kilometrů anebo 10 000 kilometrů od vás.

5 5


Stáhnout ppt "1. 2 Hypertextové odkazy Na stránce se mohou nacházet místa, na která když klepnete myší, dostanete se na jinou stránku, na jiný server nebo na jinou."

Podobné prezentace


Reklamy Google