Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Eko.3.04 Cyklus síry Vytvořeno:25.5.2013 Ověřeno: 07.6.2013 Třída:AE3

2 Biomy Biogeochemické cykly – síra Vzdělávací oblast:Environmentální vzdělávání Předmět:Ekologie Ročník:3. Autor:Ing. Hana Antošová Časový rozsah:3 vyučovací hodiny Pomůcky:notebook, dataprojektor Klíčová slova:biogeochemické cykly, tok látek, cyklus síry Anotace: Materiál je určen pro studenty environmentálních předmětů, především ekologie, pro správné pochopení toku látek a energie v ekosystémech.

3 Cyklus síry Síra se uplatňuje v energetickém metabolismu organismů a je součástí některých aminokyselin (cystein, methionin) a bílkovin včetně enzymů. Podobně jako fosfor vytváří síra estery s cukry s vysokou energií vazby.

4 Cyklus síry Polovinu potřebného množství síry získávají ekosystémy zvětráváním matečných hornin a následnými splachy, zbytek pochází z atmosférických zdrojů. Na své cestě k oceánu je část dostupné síry (hlavně v podobě rozpuštěných síranů) spotřebovávána rostlinami a využita na syntézu organických látek.

5 Cyklus síry Hlavní cesty vstupu síry do atmosféry jsou tři: (1) ve formě aerosolů z vodní tříště oceánů (okolo 44 mil. tun ročně), (2) z vulkanické činnosti (relativně málo), (3) anaerobní respirací síru redukujících bakterií (33-230 mil. tun). K nim lze řadit např. aktivitu sirných bakterií produkujících H 2 S v prostředích chudých na kyslík (např. bažinách) a v přílivových zónách moří. Opačný směr toku síry z atmosféry zahrnuje oxidaci látek s obsahem síry na sírany (21 mil. tun ročně v suchozemském biocyklu, 19 mil. tun v mořském biocyklu).

6 Cyklus síry Spalování fosilních paliv představuje velké narušení globálního cyklu síry (uhlí obsahuje 1-5 %, nafta 2-3 % síry). SO 2 produkovaný do atmosféry je oxidován na H 2 SO 4 a navrácen zpět do půdy a vod v podobě aerosolových částic a kyselých dešťů. Množství síry vypouštěné člověkem do atmosféry je shodné s množstvím, které vytváří příroda přirozenou cestou.

7 Cyklus síry Přirozená produkce síry je na Zemi rozložena rovnoměrně, část vyprodukovaná člověkem se soustředí do průmyslových center zejména v severozápadní Evropě a Severní Americe (až 90 % celosvětové produkce). Výsledkem je drastický pokles pH ve vodách i půdě.

8 Cyklus síry Přímý vliv na rostliny se projevuje poklesem množství lipidů v listech a poškozením membrán. Nepřímo se uplatňuje např. zvýšeným výluhem některých živin z půdy nebo jejich zablokováním. Nízké pH může mít dalekosáhlé důsledky na lesy a jiná suchozemská společenstva. Kyselé deště jsou zodpovědné za vymizení populací ryb v tisících¨jezer, hlavně ve Skandinávii.

9

10 Použité zdroje http://etext.czu.cz/img/skripta/68/107_115-1.pdf ŠLÉGR JIŘÍ, KISLINGER FRANTIŠEK, LANÍKOVÁ JANA, Ekologie a ochrana životního prostředí pro gymnázia, ISBN 80 – 7168 – 828 – 2, Fortuna Praha 2002, 157 str. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google