Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

7 starověkých divů světa

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "7 starověkých divů světa"— Transkript prezentace:

1 7 starověkých divů světa

2 Jaké to jsou Název Datum stavby civilizace Egyptské pyramidy
2550 př. n. l. Egypťané Visuté zahrady Semiradniny 600 př. n. l. Babylóňané Feidiův Zeus v Olympii 435 př. n. l. Řekové Artemidin chrám v Efesu 550 př. n. l. Mauzoleum v Halikarnassu 351 př. n. l. Helénská civilizace Rhódský kolos př. n. l. Maják na ostrově Faru 3. století př. n. l.

3 Egyptské pyramidy Egyptské pyramidy jsou největšími památkami starověkého Egypta. Jedna z nich, Cheopsova pyramida je jedním z sedmi divů světa a jediným starověkým divem světa, který se dochoval do dnešních dnů. Pyramidy se ve starověkém Egyptě budovaly od doby vlády panovníka Džosera III. až do doby krále Ahmose I. po dlouhé období v přibližné délce let, jako hrobky králů a později i jako hrobky některých jejich významných matek či manželek.

4 Visuté zahrady královny Semiramis
Druhý div světa - okouzlující visuté zahrady královny Semiramis v Babylóně, které svou krásou předčily monumentálnost babylónských hradeb, zikkuratu i Mardukovy cesty. Visuté zahrady byly dříve považovány za okouzlující místo, které ale existovalo jen ve fantazii básníků. Důvod k tomu zadávala samotná Šammuramat, řecky zvaná Semiramis. Její život byl totiž znám jen z mýtů.

5 Zeus v Olympii Socha Dia v chrámu v Olympii je považována za naprostý vrchol lidské schopnosti tvarovat kámen a kov. Socha Dia stála v Diově chrámu zhruba uprostřed posvátného okrsku Olympie. Stal se tak vlastně náboženským centrem celých olympijských her, které se konaly k poctě nejvyššího z bohů. Chrám sám o sobě byl velkolepý, ale skrýval v sobě mnohem větší poklad - div světa.Diův chrám dodnes stojí, byť jeho více než dva metry široké sloupy už neunesou vlastní váhu.

6 Artemidin chrám v Efesu
Kolem roku 550 před n. l. dal král Kroisos vybudovat nádherný chrám, který byl zasvěcen bohyni Artemis. Stavba trvala dlouhých 120 let. Na rozdíl od jiných staveb svého druhu byl však zbudován z mramoru. Nejdůležitější objekt se nacházel uvnitř - socha samotné bohyně, zdobené drahokamy a vzácnými kovy o které však nemáme dochovanou jedinou zmínku. Chrám se stal slavným a sloužil kromě náboženských potřeb také jako obchodní centrum.

7 Mauzoleum v Halikarnassu
Tuto velkolepou stavbu dal postavil král Maussóllos , aby odpovídala velikosti jeho života, dílo však dokončila čtyřiroky po jeho smrti jeho manželka. Mauzoleum udivovalo už svojí koncepcí. Bylo to jakési spojení zikkuratu, pyramidy a řeckého chrámu. Plány tohoto divu světa zpracovali architekti Pýtheos a Satyros.

8 Rhódský kolos Obrovská socha boha Hélia byla postavena na památku velkého vítězství ostrova Rhodu na přesilou syrských oblehatelů. Práce na zhotovení 33 m vysoké sochy, jež se stala známou jako Kolos, začaly roku 294 př.n.l. trvaly celých dvanáct let. Přes veškeré úsilí svých tvůrců vydržela socha stát necelých 60. let, takže měla ze všech sedmi starověkých divů nejkratší "život„ (zemětřesení).Kolos se zlomil v kolenou a zřítil se, potom jeho zbytky byli rozprodané po světě jako bronzový šrot.

9 Maják na ostrově Faru Stavba majáku na březích Středozemního moře nedaleko města Alexandrie trvala egyptským stavitelům asi 20 let.O výšce majáku se archeologové dohadují. Přes den navádělo lodě z moře světlo z obrovských zrcadel na vrcholu majáku.V noci potom oheň.Na samý vrchol umístili starověcí stavitelé sochu Poseidona.Udržovat dnem i nocí oheň nebylo jen tak.Uvnitř majáku tedy udajně byla dutina se systémem ramp, kterými mohli skoro na samý vrchol vyjet koně s nákladem pryskyřice a oleje.

10 To je vše


Stáhnout ppt "7 starověkých divů světa"

Podobné prezentace


Reklamy Google