Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČR – PŘÍRODNÍ PODMÍNKY K/41, M/01

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČR – PŘÍRODNÍ PODMÍNKY K/41, M/01"— Transkript prezentace:

1 ČR – PŘÍRODNÍ PODMÍNKY 3 www.zlinskedumy.cz 79-41-K/41, 16-01-M/01
Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Marcela Chovancová Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu ČR – přírodní podmínky 3 Stupeň a typ vzdělávání SŠ – Gymnázium , Ekologie a životní prostředí Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor 79-41-K/41, M/01 Tematický okruh Regionální geografie České republiky Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, ročník Anotace Žáci se blíže seznámí s obecnými charakteristikami a dají si do souvislostí již dříve získané poznatky Vybavení, pomůcky atlas Klíčová slova Česká republika, řeky, jezera, rybníky, podzemní voda Datum

2 ČR leží na hlavním evropském rozvodí. Co to znamená?
ČR – PŘÍRODNÍ PODMÍNKY 3 VODSTVO ČR leží na hlavním evropském rozvodí. Co to znamená? Je to pro nás výhodné nebo nevýhodné? Kde se všechna povodí setkávají?

3 Většina řek ČR je regulována.
ČR – PŘÍRODNÍ PODMÍNKY 3 VODSTVO Velkou většinu Čech odvodňuje …………….. do …………………… moře. V jeho povodí leží i nejdelší řeka ČR ………………… (433km). ………. od Chvaletic a …………….. od Prahy jsou jediné vodní cesty u nás využívané pro říční nákladní dopravu. Moravu odvodňují řeka ………………. (- Dunaj- ………………. moře) a Odra (- ………………. moře). Většina řek ČR je regulována.

4 Prémie: Přiřaďte město k řece, na níž leží:
ČR – PŘÍRODNÍ PODMÍNKY 3 VODSTVO Prémie: Přiřaďte město k řece, na níž leží: Brno Český Krumlov Karlovy Vary Mladá Boleslav Olomouc Písek Poděbrady Přerov Tábor Znojmo Bečva Dyje Jizera Labe Lužnice Morava Ohře Otava Svratka Vltava

5 Nejstarší je ………………………….. Největší je …………………………….
ČR – PŘÍRODNÍ PODMÍNKY 3 VODSTVO Přehradní nádrže V ČR je jich více než 100 a mají různé funkce: ……………………………………………………………………. Nejstarší je ………………………….. Největší je …………………………….

6 Prémie: Přiřaďte přehradní nádrže k řekám, na nichž leží:
ČR – PŘÍRODNÍ PODMÍNKY 3 VODSTVO Prémie: Přiřaďte přehradní nádrže k řekám, na nichž leží: 1.Dyje 2.Jihlava 3.Mže 4.Ohře 5.Svratka 6.Vltava 7.Vltava 8.Želivka A.Brněnská přehrada B. Dalešice C. Hracholusky D. Lipno E. Nechranice F. Orlík G. Švihov H. Vranov

7 ČR má málo jezer, a to jen o malé rozloze.
ČR – PŘÍRODNÍ PODMÍNKY 3 VODSTVO Jezera ČR má málo jezer, a to jen o malé rozloze. Většina se nachází ……………………... Jsou …………………………… původu. Největší je …………………….. jezero. Další jsou: Čertovo, Prášilské, Laka a Plešné.

8 Krasová jezera jsou zejména v Moravském krase (Macocha).
ČR – PŘÍRODNÍ PODMÍNKY 3 VODSTVO Krasová jezera jsou zejména v Moravském krase (Macocha). Rašeliništní jezera jsou na Šumavě (Tříjezerní, Chalupská slať) a v Jeseníkách (Velké a Malé Mechové u Rejvízu)

9 Budovaly se už ve 12., ale hlavně ve 14. a 16.století.
ČR – PŘÍRODNÍ PODMÍNKY 3 VODSTVO Rybníky Budovaly se už ve 12., ale hlavně ve 14. a 16.století. Většina je určena pro chov ryb, ale jsou využívány i jako ……………………. nádrže nebo nádrže …………………………………………... Nejvíce je jich v Třeboňské a Českobudějovické pánvi. Největší je rybník je Rožmberk (489ha).

10 Největší zásoby podzemní vody - Česká tabule.
ČR – PŘÍRODNÍ PODMÍNKY 3 VODSTVO Podzemní voda Největší zásoby podzemní vody - Česká tabule. Z podzemní vody získává ČR skoro polovinu zásob pitné vody. ČR má bohaté minerální prameny (cca 350 lokalit). Využití: lázeňství nebo pro výrobu stolních minerálních vod. Lázně: …………………………………………………………. Minerální vody: ……………………………………………

11 Zdroje a prameny Chalupa,P. Geografie České republiky.Přehled. Brno: Masarykova univerzita v Brně, ISBN Povodí_Labe_Vltavy_Moravy. [online]. [cit ]. Dostupný z www: < Lipenská_přehrada. [online]. [cit ]. Dostupný z www: < Rejviz_velke_mechove_jezirko. [online]. [cit ]. Dostupný z www: < >.


Stáhnout ppt "ČR – PŘÍRODNÍ PODMÍNKY K/41, M/01"

Podobné prezentace


Reklamy Google