Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TVORBA VÝUKOVÉ PREZENTACE I.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TVORBA VÝUKOVÉ PREZENTACE I."— Transkript prezentace:

1 TVORBA VÝUKOVÉ PREZENTACE I.
Mgr. René Szotkowski TENTO MATERIÁL VZNIKL ZA FINANČNÍ PODPORY EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

2 Práce se snímky Tvorba nového snímku
Při vytvoření nové prezentace je automaticky vytvořen i první snímek celé prezentace. Zde se nejčastěji rozmístí textová pole a dáváte tím na vědomí posluchačům téma prezentace a nejčastěji i jméno přednášejícího. Vkládání snímku: klávesovou zkratkou [CTRL]+[M] v nabídce Vložit - Nový snímek tlačítkem Vložit nový snímek v panelu nástrojů Formát

3 Práce se snímky Rozložení snímku
Rozvržením snímku definujete, jaké typy objektů na něm budou (text, obrázky, seznamy, videosekvence, grafy, tabulky atp.). Nejčastěji se rozvržení definuje ihned po vytvoření nového snímku, ovšem máte možnost rozvržení kdykoli změnit v nabídce Formát - Rozložení snímku.

4 Práce se snímky Mřížka a vodítka
Jsou to pomocné čáry určené zejména pro sjednocení jednotlivých objektů na snímcích. Velmi populární jsou u vektorových grafických editorů (tzv. Vodicí linky), kde se využívá tzv. magnetického efektu, což je schopnost vodicí linky přitahovat objekty, které se k lince přiblíží. Vodítka se zapínají v nabídce Zobrazit – Mřížka a vodítka, čímž se umístí na snímek jedno vodítko vodorovné a jedno svislé. Tažením myší je možné změnit jejich polohu, přičemž se při tažení zobrazuje u kurzoru vzdálenost od středu snímku (horizontálně popřípadě vertikálně).

5 Práce se snímky Změna pořadí snímku
Pořadí lze měnit přetažením myší v režimu Rozvržení snímků nebo Zobrazení osnovy. Kopírování snímku Kopii snímku oceníte např. v situaci, kdy potřebujete mít některý snímek s rozložením jednotlivých objektů stejný, jako snímek vzorový. Kopírovat je možné s využitím schránky (clipboardu), pomocí kontextové nabídky v režimu Rozložení snímků nebo Zobrazení osnovy. Pohodlné je též pořídit duplikát snímku pomocí nabídky Úpravy - Duplikovat nebo klávesové zkratky [CTRL]+[D] při označeném snímku v režimu Řazení snímků nebo Zobrazení osnovy.

6 Práce se snímky Velikost a orientace snímků
Nastavení velikosti, orientace či poznámek u snímků lze provést v nabídce Soubor - Vzhled stránky. Barevná schémata a obrázky na pozadí snímků Každý uživatel má možnost využít buď přednastavených šablon návrhu či konkrétních barevných schémat, ovšem má možnost též barvu pozadí nastavit sám. Nabídka Formát nabízí položku Pozadí, kterou je možné též vyvolat pomocí pravého tlačítka myši na pozadí konkrétního snímku. Dialogové okno Pozadí též umožňuje výběr tzv. Vzhledů výplně, čímž je možné aplikovat na pozadí barevné přechody, texturovou či vzorkovou výplň, popřípadě umístit na pozadí snímku obrázek. Pozadí je možné navrhovat jak pro jednotlivé snímky, tak i pro celou prezentaci.

7 Práce se snímky Přechod mezi snímky
Je to efekt, který zajistí netradiční přechod na následující snímek. Přechody se nastavují buď pravým tlačítkem myši v oblasti snímku a volbou Přechod snímku nebo pomocí nabídky Prezentace - Přechod snímku. Odstranění snímku Snímky lze odstraňovat v režimu Řazení snímků nebo Zobrazení osnovy, pravým tlačítkem myši, klávesou Delete nebo pomocí nabídky Úpravy - Odstranit snímek. PowerPoint také nabízí možnost ponechání snímku v prezentaci, ovšem při přehrávání bude vynechán. Takovýto snímek můžete v nabídce Prezentace - Skrýt snímek uzamknout, aby nebyl do prezentace zahrnut.

8 Práce s textem v MS PowerPoint
Pro práci s textem je důležité mít vytvořená textová pole, do kterých se text vkládá. Textové pole se vytváří v nabídce Vložit - Textové pole nebo pomocí tlačítka Textové pole, které je součástí panelu nástrojů Kreslení. Tažením myší se určí umístění a šířka textového pole, do kterého je možné ihned po vytvoření psát. Změna velikosti textového pole se provádí označením textového pole (kliknutím uvnitř textového pole) a poté tažením myší za jedno z osmi oušek umístěných v rozích a uprostřed hran textového pole. Jistě jste ale zpozorovali, že je u textového pole ještě jedno ouško, které je odlišeno barevně. Toho se používá pro otáčení s textovým polem.

9 Práce s textem v MS PowerPoint
Velikost i pozici textového pole lze též nastavovat přesně zadáním konkrétních hodnot, což se provádí označením příslušného pole a volbou v nabídce Formát - Textového pole na záložkách Velikost nebo Umístění. Při nastavování formátu textového pole je též možné definovat na záložce Textové pole kotvicí bod textu, vnitřní okraje, zalamování textu atp. Při formátování textu lze postupovat stejně, jako například v textovém editoru, tzn. nejprve označit to, co budete formátovat, a poté je možné s formátováním začít. PowerPoint umožňuje formátovat text i v celých textových polích.

10 Vkládání obrázků v MS Powerpoint
Do námi navržené prezentace v aplikaci MS PowerPoint lze vložit nejrůznější obrázky. Vkládat obrázky můžeme pomocí nabídky Vložit – Obrázek. Dle menu, které se nám po této volbě (Vložit – Obrázek) zobrazí, můžeme vkládat i jiné objekty, než vlastní obrázky. Obrázek Klipart - umožňuje vložit obrázek z galerie médií do snímku. (Galerie médií – Kolekce sady Office). Ze souboru - umožňuje vložit obrázek ze složek či souborů osahujících námi uložené obrázky. Organizační diagram - umožňuje vložit do snímku organizační diagram a dále ho upravovat. Automatické tvary - umožňuje vložit do snímku nejrůznější obrazce a dále tyto obrazce upravovat. WordArt - umožňuje vložit do snímku pomocí galerie WordArtu nejrůznější tvary a barevná schémata písma.

11 Ukládání prezentace PowerPoint využívá svého vlastního formátu pro ukládání hotové prezentace, ovšem umožňuje i konverzi do jiných formátů, jako jsou grafické formáty GIF, JPG, PNG, TIFF, textové RTF atp. Kromě těchto základních možností uložení prezentace se nabízí i možnost převodu do podoby WWW stránky pro prostředí internetu (nebo intranetu). Toto jsou základní možnosti pro ukládání dat v PowerPointu. Uložení prezentace provedete v nabídce Soubor - Uložit případně stejnojmenným tlačítkem v panelu nástrojů Standardní.

12 Děkuji vám za pozornost


Stáhnout ppt "TVORBA VÝUKOVÉ PREZENTACE I."

Podobné prezentace


Reklamy Google