Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení."— Transkript prezentace:

1 Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení praktických dovedností a návyků studentů oboru Biomedicínský technik“ (CZ.1.07/2.2.00/15.0415) Měření sil pod chodidly na odrazové desce Ing. Patrik Kutílek, Ph.D.

2 2 Měření sil pod chodidly na odrazové desce Cíl úlohy Stanovte maximální velikost síly svalů a její průměrnou hodnotu. Porovnejte velikosti sil na plošině pro skok snožmo, na jedné noze, a se zátěží (snožmo). Určete přibližnou velikost impulzu síly svalů. Určete přibližně práci a výkon svalů. Určete za zjednodušujících předpokladů velikost práce svalů a výšku skoku.

3 3 Základní analýzou naměřených hodnot velikosti celkové sily pod chodidly lze určit impulsy síly, rychlost výskoku při odrazu a odtud výšku skoku. Z grafu závislosti velikosti síly na čase lze určit závislost změny rychlosti pohybu na čase. Změna polohy těžiště a silové účinky při výskoku

4 4 Typický průběh silových účinků měřených siloměrnou odrazovou deskou při skoku

5 5 Využitím druhého a třetího Newtonova zákona lze, za zjednodušených předpokladů, určit sílu působící vertikálně na podložku, která je generována svalstvem: Celková vykonaná práce svalů je dána obecným vztahem: Průměrný výkon svalů skokana určíme vztahem:

6 6 Víme, že impulz síly je: a za zjednodušujících předpokladů Siloměrná odrazová deska firmy Vernier s jedním vážním čidlem uprostřed desky

7 7 Práce svalů je rovna změně potenciální polohové energie těla během pohybu a úpravou vztahu: kde h je výška skoku, tj. rozdíl polohy těžiště skokana před podřepem a při dosažení maximální výšky skoku. Odtud za zjednodušujících předpokladů víme, že svalová síla:

8 8 Zobrazení grafů průběhů zatížení siloměrné desky Vernier s možností identifikace velikosti reakční síly a a doby silových účinků


Stáhnout ppt "Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení."

Podobné prezentace


Reklamy Google