Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Daňová teorie a politika

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Daňová teorie a politika"— Transkript prezentace:

1 Daňová teorie a politika
Ing. Petr Ježek, Ph.D. VŠFS 2009 pjezevec.wz.cz

2 Témata Daň, charakteristika a funkce, daňový systém
Daňové principy; klasické a moderní pojetí, daňová spravedlnost a efektivnost Úplné a neúplné daňové systémy, paušální daň Daňový přesun a dopad, modelové a reálné situace Daňové reformy, příčiny, koncepce a efekty Daňová politika EU – limity pro národní politiku Daňová politika ČR od roku 1993 Vybrané problémy a jejich diskuse

3 Zdroje Kubátová Květa: Daňová teorie a politika
Kurzy ekonomie a bakalářské daňové kurzy

4 ? Finanční náklad nebo investice poplatníka?
Daň Povinná peněžní nenávratná, neekvivalentní, neúčelová a pravidelná platba. Nejdůležitější příjem veřejných rozpočtů. Nástroj fiskální politiky. ? Finanční náklad nebo investice poplatníka?

5 Daňový systém Přímé daně Nepřímé ? Je clo a sociální pojistné daní?
Daně z příjmů (důchodové) Jednotlivců Společností Daně z majetku (majetkové) Vlastněného Používaného Nepřímé Daně ze spotřeby Univerzální Selektivní ? Je clo a sociální pojistné daní?

6 Předmět daně To, co je nebo má být zdaněno Nikdy není kvantifikován
Příjmy Bezprostřední zdroj úhrady daně Umožňuje reagovat na sociální aspekty Majetek Vývojově neperspektivní předmět Využití pro nestandardní rozpočtové určení Spotřeba Perspektivní vzhledem k „neviditelnosti“ Možnost diferenciace dle efektů a koefektů spotřeby ? Široké nebo úzké vymezení předmětu?

7 Poplatník a plátce Dvě role daňového subjektu Dvě odlišné osoby
Poplatník hradí daň ze svého předmětu na svůj účet Plátce daň vypočte a odvede správci daně Dvě odlišné osoby Vyjímečně u přímých daní Závislá činnost a srážkové daně Systematicky u nepřímých daní Plátce přesouvá daň na poplatníka – spotřebitele ? Proč se používá srážka daně plátcem?

8 Daňová správa a politika
Správce daně Systém státních institucí daňové správy Územní hierarchický systém Úplné a částečné pověření Výběr daní v rámci zákonů o veřejných rozpočtech Zpětná vazba pro daňovou politiku Subjekt daňové politiky Ministerstvo financí – daňový odbor Daňová legislativa Daňové statistiky Výzkum a optimalizace daní a daňového systému ? Provádí stát „daňový terorismus“?

9 Konstrukce daně Předmět (-) osvobození Základ (-) odpočet
Zdanitelný základ (x) sazba Daň (-) sleva Výsledná daňová povinnost (daň) ! Základní schéma k aplikaci u konkrétních daní!

10 ? Je možný ekonomický systém bez daní?
Smysl daní Nástroj přerozdělování důchodů v ekonomice z důvodu jeho nespravedlivého nebo neefektivního rozložení a finanční zdroj pro veřejné výdaje. Daně podmiňují alokační a redistribuční a rozšiřují stabilizační funkci veřejných financí. ? Je možný ekonomický systém bez daní?


Stáhnout ppt "Daňová teorie a politika"

Podobné prezentace


Reklamy Google