Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PODNEBÍ NA ZEMI.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PODNEBÍ NA ZEMI."— Transkript prezentace:

1 PODNEBÍ NA ZEMI

2

3 PODNEBNÍ ČINITELÉ Šířková stupňovitost (vzdálenost od rovníku)
Proudění vzduchu na Zemi Vzdálenost od moře Nadmořská výška (s rostoucí nadmořskou výškou klesá teplota i tlak vzduchu) Mořské proudy (viz. Hydrosféra)

4 Šířková stupňovitost Sluneční paprsky – hlavní zdroj tepla, díky kulatosti země a sklonu osy dopadají během roku pod různým úhlem (různou intenzitou) Tropický pás – leží mezi obratníky (teplý a deštivý) Subtropický – od obratníků po 40 šířky (teplý, období sucha a dešťů) Mírný – od 40 šířky po polární kruhy (střídání 4 ročních období) Polární a subpolární (sub/arktický) pás – od polárních kruhů k pólům (studený) Odkazy: Interaktivní klimatodiagramy, Interaktivní klimatické zóny

5 Proudění vzduchu na Zemi
Přenos teplého a studeného vzduchu – je vlastně vyrovnávání tlaku vzduchu (rovník, polární kruh – N) x (obratníky, pól – V) = vzduch proudí z V do N. Díky otáčení země se větry stáčí: východní větry (pasáty) – mezi rovníkem a obratníky západní větry – mezi obratníky a polárními kruhy východní větry – mezi polárními kruhy a póly monzuny – 2x ročně mění směr Schéma proudění vzduchu (při najetí na obrázek získáš více info)

6 Vzdálenost od moře Moře (oceán) zvlhčuje vzduch a působí jako „ohřívadlo“ Podnebí přímořské – malé výkyvy teplot během roku i dne, dostatek srážek Podnebí kontinentální – větší výkyvy teplot, méně srážek Podnebí přechodné

7 Itinerář cestovatele – přiřaď jednotlivé pojmy k podnebným pásům
Podnebné pásy: tropický, subtropický, mírný, polární Státy: Island, Velká Británie, Tunisko, Vietnam (doplň k těmto státům hlavní města) Zemědělské plodiny: brambory, zakrslé břízy, citrusy, rýže Zvířata: polární liška, skot, nosorožec, velbloud Počasí: teplo a vlhko po celý rok, teplo a sucho především v létě, chladno po většinu roku, střídání čtyř ročních období

8 Křížovka podnebí 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Klimatický pás kde se střídají 4 roční období. Část atmosféry nacházející se do výšky asi 10 km nad povrchem. Dlouhodobý režim počasí (sleduje se minimálně za 50 let). Pokud teplota klesne pod 0°C – říkáme že přišel? Atmosférický útvar s ničivou silou v podobě obrovského víru s okem ve středu. Vznikající nad oceánem. Plyn, který nás chrání před škodlivým UV zářením. Pravidelné větry vanoucí směrem k rovníku.

9 Tabulka řešení 1. M Í R N Ý 2. T O P S F É A 3. D E B 4. Á Z 5. H U I K 6. 7. Y Co je to monzun? Zjisti tento pojem pomocí literatury, internetu.

10

11 ATMOSFÉRA V tajence najdete název meteorologické stanice. Čím se tato stanice proslavila? Lokalizujte ji na mapě a charakterizujte teplotní podmínky této oblasti. 1. Největší zásobárna sladké vody na Zemi. LEDOVEC 2. Tlaková níže. CYKLONA 3. Meteorologická stanice, kde byla naměřena vůbec nejnižší teplota na Zemi. VOSTOK 4. Vertikální……….gradient. TEPLOTNÍ 5. K Zemi nejbližší hvězda. SLUNCE 6. Okamžitý stav atmosféry. POČASÍ 7. Největší poušť světa. SAHARA 8. Hlavní město Kazachstánu. ASTANA 9. Trojmocný kyslík. OZON 10. Stát, na jehož území byla naměřena vůbec nejvyšší teplota vzduchu. LIBYE 11. Nahromaděná vodní pára v atmosféře. OBLAKA C E V O D L Í Y Z J I N K A S B T M U H P Č R TAJENKA: OJMJAKON Leží asi km severovýchodovýchodně od hlavního města Moskvy. Ojmjakon je známý především tím, že zde byla 26. ledna 1926 naměřena teplota -71,2°C, proto se stal nejchladnějším obydleným územím na světě, nejchladnějším místem na severní polokouli a je označován jako (sibiřský) pól chladu (zimy).


Stáhnout ppt "PODNEBÍ NA ZEMI."

Podobné prezentace


Reklamy Google