Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ÚSTECKÝ KRAJ Rozloha: 5 335 km 2 Počet obyvatel: 820 219 Počet obcí: 354.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ÚSTECKÝ KRAJ Rozloha: 5 335 km 2 Počet obyvatel: 820 219 Počet obcí: 354."— Transkript prezentace:

1

2 ÚSTECKÝ KRAJ Rozloha: 5 335 km 2 Počet obyvatel: 820 219 Počet obcí: 354

3

4 Rotunda sv. Jiří na památné hoře Říp, pomník Přemysla Oráče ve Stadicích, zámky v Klášterci nad Ohří, Krásném Dvoře, Libochovicích a královská města, Žatec, Louny, Most, Ústí nad Labem a Litoměřice. Rotunda sv. Jiří na památné hoře Říp, pomník Přemysla Oráče ve Stadicích, zámky v Klášterci nad Ohří, Krásném Dvoře, Libochovicích a královská města, Žatec, Louny, Most, Ústí nad Labem a Litoměřice. Město Terezín – tragický symbol okupace Město Terezín – tragický symbol okupace České Švýcarsko - Pravčická brána. České Švýcarsko - Pravčická brána. Ústecký kraj

5 České Švýcarsko Desítky milionů let, pestrou geologickou činností vznikala tato jedinečná krajina severních Čech. Krajina plná zajímavých skalních útvarů, skalních měst,půvabných údolí, těžko prostupných roklí, jiskřivých potůčků a potoků, bohaté flóry a fauny. Plným právem bylo toto území vyhlášeno 1.1.2000 naším čtvrtým národním parkem.

6

7

8 Pravčická brána

9 Ústí nad Labem Český kronikář Kosmas sem přisuzuje děj pověsti o založení české královské dynastie, rodu Přemyslovců. Podle jeho vyprávění byl právě zde bájný Přemysl Oráč vyzván, aby opustil svůj pluh, oženil se s kněžnou Libuší a usedl na knížecí stolec. Přemyslovci Čechám vládli přibližně od roku 800 až do roku 1306. Přemysl Otakar II. povýšil Ústí na město. Výsady, které město dostalo od svého zakladatele, potvrdil a rozšířil Jan Lucemburský. Český kronikář Kosmas sem přisuzuje děj pověsti o založení české královské dynastie, rodu Přemyslovců. Podle jeho vyprávění byl právě zde bájný Přemysl Oráč vyzván, aby opustil svůj pluh, oženil se s kněžnou Libuší a usedl na knížecí stolec. Přemyslovci Čechám vládli přibližně od roku 800 až do roku 1306. Přemysl Otakar II. povýšil Ústí na město. Výsady, které město dostalo od svého zakladatele, potvrdil a rozšířil Jan Lucemburský.

10

11 Děčín Město Děčín se rozprostírá v široké kotlině na obou březích Labe a je nejníže položeným městem České republiky (135 m n.m.). při soutoku řek Labe a Ploučnice. Díky své poloze je Děčín často nazýván bránou severních Čech. Děčín je významným říčním přístavem, důležitou železniční a silniční křižovatkou. Město Děčín se rozprostírá v široké kotlině na obou březích Labe a je nejníže položeným městem České republiky (135 m n.m.). při soutoku řek Labe a Ploučnice. Díky své poloze je Děčín často nazýván bránou severních Čech. Děčín je významným říčním přístavem, důležitou železniční a silniční křižovatkou.

12

13 Chomutov Vedla tudy důležitá obchodní cesta ze Saska do vnitrozemí Čech a je pochopitelné, že po obtížném překonání Krušných hor si tehdejší kupci chtěli odpočinout. Vedla tudy důležitá obchodní cesta ze Saska do vnitrozemí Čech a je pochopitelné, že po obtížném překonání Krušných hor si tehdejší kupci chtěli odpočinout.

14

15

16 Louny Louny a okolí byly vždy spíše zemědělský region, jsou známy produkcí vysoce kvalitního chmele, pěstuje se ovoce. Průmysl byl vždy spíše zpracovatelský, např. pivovar Louny. Louny a okolí byly vždy spíše zemědělský region, jsou známy produkcí vysoce kvalitního chmele, pěstuje se ovoce. Průmysl byl vždy spíše zpracovatelský, např. pivovar Louny.

17

18 Most První historické zmínky o osídlení místa, na kterém dnes stojí město Most, pocházejí z latinské Kosmovy kroniky české z 10. století, kdy přes zdejší močálovitou krajinu vedla stezka po dřevěných mostech. Odtud také pochází název města. První historické zmínky o osídlení místa, na kterém dnes stojí město Most, pocházejí z latinské Kosmovy kroniky české z 10. století, kdy přes zdejší močálovitou krajinu vedla stezka po dřevěných mostech. Odtud také pochází název města. Severočeský hnědouhelný revír. Severočeský hnědouhelný revír.

19

20 Teplice Archeologické vykopávky dosvědčují, že na území města sídlili pravěcí lovci před 10 - 40 tisíci roky. Dále, že zde sídlili ve 4.století př.n.l. Keltové. Archeologické vykopávky dosvědčují, že na území města sídlili pravěcí lovci před 10 - 40 tisíci roky. Dále, že zde sídlili ve 4.století př.n.l. Keltové.

21

22 ÚSTECKÝ KRAJ - ZAPIŠ OKRESNÍ MĚSTA – CHOMUTOV, MOST, TEPLICE, ÚSTÍ NAD LABEM, DĚČÍN, LOUNY, LITOMĚŘICE PRŮMYSL TĚŽBA HNĚDÉHO UHLÍ, VÝROBA EL. ENERGIE TUŠIMICE – SEVEROČESKÝ REVÍR, MOSTECKÁ PÁNEV CHEMICKÝ PRŮMYSL – ÚSTÍ NAD LABEM HUTNICTVÍ – CHOMUTOV, DĚČÍN SKLÁRNY- DUBÍ, BILINA, TEPLICE ZEMĚDĚLSTVÍ POOHŘÍ – PŠENICE, CUKROVKA, CHMEL, OVOCE, ZELENINA

23


Stáhnout ppt "ÚSTECKÝ KRAJ Rozloha: 5 335 km 2 Počet obyvatel: 820 219 Počet obcí: 354."

Podobné prezentace


Reklamy Google