Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané."— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané zahradnické plodiny špenátová zelenina, špenát zelný Vypracoval:Ing.Lenka Prokůpková Materiál: VY_32_INOVACE 237 Datum: Anotace: původ, význam, konzumní hodnota, výrobky, biologické vlastnosti, nároky na prostředí, technologie pěstování, sklizeň Obor: Zemědělec – farmář H/01 Zahradník – H/01

2 ŠPENÁTOVÁ ZELENINA Podskupiny: 2.Špenátová  větší množství zelené hmoty  konzumace - kychyňsky zpracované Zástupci: špenát mangold ŠPENÁTOVÁ ZELENINA Podskupiny: 2.Špenátová  větší množství zelené hmoty  konzumace - kychyňsky zpracované Zástupci: špenát mangold

3 Špenát zelný ( Spinacia oleracea L. ) Čeleď: Merlíkovité ( Chenopodiaceae ) Původ: - Jižní Kavkaz, Irán, Irák, Afganistán - Evropa – rozšířen v 9. století do Španělska Význam pěstování:  zelenina pro mrazírenský průmysl ( 90 % produkce )  vakuové sušení  v čerstvém stavu Konzumní hodnota:  vitamíny B1, B2, B6, C, E, K, PP, minerální látky  vysoký obsah N látek, kyseliny šťavelové Vlastnosti rostliny : jednoletá, dvoudomá, krátká veget.doba

4 Špenát zelný – výrobky

5 Druhy špenátu setého: a)letní ( holandský ) b)zimní Biologická charakteristika:  Kořen: 0,3 – 0,4 m  List - přízemní růžice sytě zelených listů, list – s oválnou, laločnatou čepelí - je konzumní částí  Lodyha – rozvětvená  Květ enství – v 1 vegetačním roce, vrcholičnaté ( vybíhání do květu )  Květ - samčí a samičí  Plod - nažka ( semena dozrávají pouze na samičích rostlinách ) Nároky na prostředí:  půda – dobrá zásobenost živinami  nenáročnost na podnebí  přiměřená závlaha Technologie pěstování:  výsev, doba, jarní odrůdy – duben, květen podzimní - srpen pro přezimování - září sklizeň – ruční, mechanizovaně

6 pěstování špenátu zelného na venkovním stanovišti

7 Kontrolní otázky: 1.Kteří zástupci patří do špenátové zeleniny? 2.Jaký je původ špenátu zelného, kdy byl rozšířen v Evropě? 3.Zhodnoťte význam pěstování špenátu. 1.Popište biologickou charakteristiku rostliny. 5.Jaké látky obsahuje špenát? 6. Jaké má nároky na prostředí?

8 Zdroj: Literatura: Pokorný Josef. Zelinářství pro OU. Praha: Septima, ISBN


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané."

Podobné prezentace


Reklamy Google