Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Profese a etika Regulace a samoregulace. Etika = oblast, ve které se uskutečňují individuální dobrovolné volby a rozhodnutí, a to jak v záležitostech.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Profese a etika Regulace a samoregulace. Etika = oblast, ve které se uskutečňují individuální dobrovolné volby a rozhodnutí, a to jak v záležitostech."— Transkript prezentace:

1 Profese a etika Regulace a samoregulace

2 Etika = oblast, ve které se uskutečňují individuální dobrovolné volby a rozhodnutí, a to jak v záležitostech soukromých, tak veřejných = hodnocení těchto voleb se děje zejména podle kritérií realizace dobra a spravedlnosti = problém je, že tyto pojmy jsou vykládány a interpretovány velmi variabilně

3 Předpoklady morálního hodnocení Jednání a chování Hodnotit chování lze za předpokladu -Individuální svobody -Svobodné vůle Akt vůle znamená možnost rozhodovat se dobrovolně, samostatně a v podmínkách, které tuto volbu umožňují Podmínky vnitřní a vnější

4 Profese Řemeslo (profesní dovednosti) Profesní etika rovina osobní rovina institucionální (firemní etický kodex, neziskovky - RPR, SOS) rovina společenská (veřejná, např. CSR) Vědomostní výbava všeobecná (ekonomie,filozofie, kultura) speciální (mj. znalosti médií, marketing. komunikací, kreativních dovedností)

5 Profesní etika a kultura (étos) obecně = soubor pravidel a norem, které popisují, jak mají z etického hlediska jednat zástupci určitého povolání = etika normativní n. preskriptivní (deontologická) = vychází ze specifik povolání a formuluje pravidla jednání, povinnosti, příp. pracovní postupy, které reflektují podstatu činností, typických pro tuto profesi profesní kodex=hierarchicky uspořádaný soubor profesních norem, konkretizuje a upřesňuje obecnější společenské normy, specifikuje podle potřeb určitého povolání

6 Vnější a vnitřní autorita Autonomní a heteronomní morálka Dvojí spravedlnost (zákon a svědomí) legalita (správnost podle zákonů) a legitimita (ospravedlnitelnost, prokazatelnost) povinnostní a postpovinnostní etika (Kant X Lipovetsky) Právo říká, že člověk je vinný tehdy, pokud narušuje práva druhých. Etika říká, že člověk je vinný tehdy, pokud o takovém narušování práv uvažuje. (Kant)


Stáhnout ppt "Profese a etika Regulace a samoregulace. Etika = oblast, ve které se uskutečňují individuální dobrovolné volby a rozhodnutí, a to jak v záležitostech."

Podobné prezentace


Reklamy Google