Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště Sabinovo náměstí 16 360 09 Karlovy Vary Bohuslav V i n t e r odborný učitel uvádí pro T1.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště Sabinovo náměstí 16 360 09 Karlovy Vary Bohuslav V i n t e r odborný učitel uvádí pro T1."— Transkript prezentace:

1

2 Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště Sabinovo náměstí 16 360 09 Karlovy Vary Bohuslav V i n t e r odborný učitel uvádí pro T1 tuto výukovou prezentaci : D Ř E V Ě N É S C H O D Y - c

3 Spojovací prostředky Protože dřevěné schodiště má sklon k vysychání, je rozumné volit takové spojovací prostředky, které je možno dodatečně ještě dotáhnout. Tím lze omezit nebo úplně vyloučit vrzání dřevěných schodišť, ke kterým často dochází. Schodišťové svorníky spojují schodnice mezi sebou nebo schodnice se stupni. Tím je vytvořeno schodišťové rameno. Schodišťové svorníky rozlišujeme dlouhé a krátké.

4 Dlouhé schodišťové svorníky Dlouhé schodišťové svorníky spojují dohromady schodnice. Umisťují se pod stupnicemi uprostřed jejich šířky. Jsou dlouhé 70 až 150 cm. Jako matky se používají buď matky se dvěma zářezy nebo rozety. Jestliže mají být kovové dílce zakryty z estetických důvodů nebo z důvodů požární bezpečnosti, svorníky a matky se zapustí a zakryjí se nalepenými dřevěnými vložkami. Na jedno schodišťové rameno (15 až 16 stupňů) přísluší tři dlouhé schodišťové svorníky

5 Krátký schodišťový svorník Krátké schodišťové svorníky by se měly používat jen ve zvláštních případech. U točitých schodišť, kde se dlouhé schodišťové svorníky těžko umisťují, se používají krátké svorníky Montují se do každé druhé nebo třetí stupnice.

6 Ohybové svorníky Ohybové svorníky spojují ohybník se schodnicemi. Většinou mají na obou koncích závit a jednu hvězdicovou matku. Aby bylo možno hvězdicové matky dotáhnout, musí se vydlabat nebo vyvrtat odpovídající otvory.

7 Sloupkové vruty a svorníky Sloupkové vruty spojují sloupky se schodnicemi. K tomu se používají také ohybníkové svorníky. Sloupkové vruty se liší od běžných vrutů svou délkou (20 až 30cm) a hlavou se zářezy.


Stáhnout ppt "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště Sabinovo náměstí 16 360 09 Karlovy Vary Bohuslav V i n t e r odborný učitel uvádí pro T1."

Podobné prezentace


Reklamy Google