Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

BLÍZKÝ VÝCHOD.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "BLÍZKÝ VÝCHOD."— Transkript prezentace:

1 BLÍZKÝ VÝCHOD

2 V tajence je jeden ze států Blízkého východu:
Nejvyšší vrchol pohoří Taurus je Velký …..(6/6) Pohoří na poloostrově Malá Asie (6 /3) Nejníže položené jezero světa je …..moře (5 /2) Moře omývající západní pobřeží Malé Asie (7 /1) Moře omývající severní pobřeží Malé Asie (5 /1) v tajence vynechej háček nad písmenem patřící do tajenky!!! Ostrov ve Středozemním moři (4 /1) Řeka vtékající do Mrtvého moře (6 /1) Tento stát leží jak v Evropě tak v Asii. Hranici kontinentů v tomto státě oddělují dvě úžiny (průlivy), víš které to jsou?! (Hledej v atlase na straně 93).

3 Celou oblast ovlivňuje teplé subtropické klima (v zemědělství nutné zavlažování).
Kolébka kulturního světa (Féničané, Řekové, Římané aj.) – vznik KŘESŤANSTVÍ. Dnes neklidná oblast (náboženství, etnika) = TERORISMUS.

4 Státy: Izrael (Tel-Aviv-Jafa, Jeruzalém): průmyslově vyspělý pouštní židovský stát (Židé a Palestinci – terorismus). Jordánsko (Ammán): většina obyvatel v okolí řeky Jordán, archeologické naleziště Petra. Kypr (Lefkósia): ostrov rozdělen na řeckou a tureckou část, CR. Libanon (Bejrút): náboženská válka rozvrátila dříve velmi bohatou zemi. Sýrie (Damašek – jedno z nejstarších měst světa): chudá země s novými nalezišti ropy. Turecko (Ankara): Evropa-Asie, poměrně rozvinutý stát.


Stáhnout ppt "BLÍZKÝ VÝCHOD."

Podobné prezentace


Reklamy Google