Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OPTIKA 09. Zobrazení lomem Mgr. Marie Šiková OPTICKÉ JEVY www.zlinskedumy.cz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OPTIKA 09. Zobrazení lomem Mgr. Marie Šiková OPTICKÉ JEVY www.zlinskedumy.cz."— Transkript prezentace:

1 OPTIKA 09. Zobrazení lomem Mgr. Marie Šiková OPTICKÉ JEVY www.zlinskedumy.cz

2 Anotace Materiál vysvětluje podstatu zobrazování lomem. Musí být doplněn výkladem. Umožňuje ale také použití pro samostatnou práci žáků. Je možné jej poskytnou i nepřítomným žákům. Autor Konzultant pro PC grafiku Mgr. Marie Šiková RNDr. Jan Hrdý, Ph.D. JazykČeština Očekávaný výstup 26-41-M/01 Elektrotechnika 23-41-M/01 Strojírenství Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slovaLom světla, index lomu,čočka, druhy čoček Druh učebního materiáluPrezentace Druh interaktivityKombinované Cílová skupinaŽák Stupeň a typ vzděláváníodborné vzdělávání Typická věková skupina16 - 19 let Vazby na ostatní materiályJe součástí šablony OPJ (optické jevy)

3 Zobrazení lomem Osnova 1. Úvod 2. Lom světla 3. Čočky 4. Druhy čoček 5. Vlastnosti čoček

4 1. Úvod Při průchodu rozhraním dvou různých optických prostředí se světelný paprsek láme. Vhodných typů lomu světla využíváme ve většině optických přístrojů. Základními zobrazovacími prvky při zobrazování lomem jsou čočky.

5 2. Zákon lomu Při průchodu rozhraním dvou různých optických prostředí prochází světelný paprsek do druhého optického prostředí a říkáme, že se paprsek láme. Různá rychlost světla v optických prostředích způsobí lom ke kolmici nebo od kolmice. Lom se řídí zákonem lomu ( Snellův zákon ) v.sin α = c.sin β c..rychlost světla ve vakuu v…. rychlost světla v daném optickém prostředí α….velikost úhlu dopadu β….velikost úhlu lomu

6 3. Čočky jsou stejnorodá průhledná tělesa, zpravidla ohraničená dvěma kulovými plochami nebo kulovou plochou a částí roviny. Čočky většinou zhotovujeme z optického skla. Pro práci v ultrafialové oblasti spektra se používají čočky z křemene a pro práci v infračervené části spektra se používají materiály propustné pro tento typ záření, jako germanium, křemík, fluorit, atp. Čočky používáme samostatně nebo jako část optických soustav, kde lze jejich vhodnou kombinací dosáhnout požadované kvality optického zobrazení.

7 4. Druhy čoček základní typy čoček rozlišíme podle toho, jak se po průchodu čočkou láme světlo, které přichází z velmi vzdáleného zdroje, např. ze Slunce. Světelné paprsky dopadající na čočku jsou v tomto případě rovnoběžné. - Jestliže se paprsky lámou tak, že se po průchodu čočkou sbíhají v jednom bodě, je to spojná čočka, spojka - Jestliže se po průchodu čočkou paprsky rozbíhají, je to rozptylná čočka, rozptylka

8 Druhy čoček podle tvaru ohraničujících ploch a) Spojky - dvojvypuklá - ploskovypuklá - dutovypuklá b) Rozptylky - dvoudutá - ploskodutá - vypuklodutá

9 5. Vlastnosti čoček - charakteristickou vlastnost čoček vyjadřuje fyzikální veličina optická mohutnost φ, která je definovaná vztahem φ = 1/f f..ohnisková vzdálenost čočky - jednotkou je m -1. Pro označení optické mohutnosti čoček do brýllí se používá dioptrie, značka D ( D = m -1 ) Optickou mohutnost 1D má čočka s ohniskovou vzdáleností 1 m. - optická mohutnost spojek je kladná, rozptylek záporná.

10 Literatura MECHLOVÁ, Erika a Karel KOŠŤÁL. Výkladový slovník fyziky pro základní vysokoškolský kurz. 1. vyd. Praha: Prometheus, 2001. ISBN 80-7196-151-5. VRBOVÁ,Miroslava a kol. Lasery a moderní optika. 1. vyd. Praha: Prometheus,1994. ISBN 80-85849-56-9. SVOBODA, Emanuel a kol. Přehled středoškolské fyziky. 4. uprav. vyd. Praha: Prometheus, 2006, 531 s. ISBN 80-719-6307-0 LEPIL, Oldřich, Milan BEDNAŘÍK a Radmila HÝBLOVÁ. Fyzika pro střední školy II. 3. vyd. Praha: Prometheus, 1993. ISBN 978-80-7196-185-7. LEPIL, Oldřich. Fyzika pro gymnázia: Optika. Dotisk 3. přepracovaného vyd. Praha: Prometheus, 2008. ISBN 978-80-7196-237-3. LEPIL, Oldřich. Malý lexikon fyziky. 1. vyd. Praha: Prometheus, 1995. ISBN 80-85849-77-1.


Stáhnout ppt "OPTIKA 09. Zobrazení lomem Mgr. Marie Šiková OPTICKÉ JEVY www.zlinskedumy.cz."

Podobné prezentace


Reklamy Google