Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Hradla OR a NOR OB21-OP-EL-CT-JANC-M-2-014

3  Často používanými členy na realizaci logických funkcí jsou i hradla NOR a OR (ale ty už méně).  Vyrábějí se jako integrované obvody jak v technologii TTL, tak i v technologii CMOS.  Hradlo NOR v technologii TTL je na obr. 1.  Jedná se o dvouvstupové hradlo a v katalozích ho najdeme pod označením 7402.

4 Hradla OR a NOR Obr. 1 Hradlo NOR v technologii TTL

5 Hradla OR a NOR  Stručný popis jeho funkce je následující:  Pokud jsou na obou vstupech hradla A a B napětí, odpovídající úrovni logická 0, jsou tranzistory T1 a T2 nasyceny a tranzistory T3 a T4 uzavřeny a na výstupu je úroveň odpovídající logické 1.

6 Hradla OR a NOR  Jestliže se aspoň na jednom ze vstupů A nebo B objeví napěťová úroveň odpovídající logické 1, uzavře se přechod báze-emitor tranzistoru T1 nebo T2 a otevře se tranzistor T3 nebo T4.  Nasycením tohoto tranzistoru dojde k otevření tranzistoru T6 (podobně jako u hradla NAND) a na výstupu se objeví napětí odpovídající úrovni logické 0.

7 Hradla OR a NOR  Za použití technologie CMOS je to s hradlem NOR podobné jako u hradla NAND.  Spojíme-li MOS tranzistory s n-kanálem paralelně a tranzistory s p-kanálem sériově, získáme zapojení dvouvstupového hradla NOR. Je to znázorněno na obr. 2.

8 Hradla OR a NOR Obr.2 Hradlo NOR technologie CMOS

9 Hradla OR a NOR  Zapojení na tomto obrázku je principiální. Ve strukturách integrovaných obvodů technologie CMOS jak hradel NAND i NOR se vyskytuje, ale bývá doplněno budiči z invertorů na vstupech i na výstupu.  Ty slouží ke zvýšení strmosti převodních charakteristik, definování vstupních a výstupních napěťových úrovní a zaručených hodnot výstupních proudů.

10  Děkuji za pozornost  Ing. Ladislav Jančařík

11 Literatura  Antošová M, Davídek V.: Číslicová technika, KOPP České Budějovice 2008  Bernard J., Hugon J., Le Covec R.: Od logických obvodů k mikroprocesorům I, SNTL Praha 1982


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google