Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_ObP.2.04 Nákup zboží – objednávání – 2.část Vytvořeno:24. 03. 2013 Ověřeno: 27. 03. 2013 Třída: PRO2, ŘU2, PV1, PRO1

2 Nákup zboží – objednávání – 2. část Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět:Obchodní provoz Ročník:1.,2. Autor:Yvona Baboráková Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:stav zásob zboží, formy objednávek, maloobchodní obrat Anotace: Materiál je určen k seznámení s některými znalostmi o objednávání a nákupu zboží do prodejny.

3 1. Nákup zboží Je součástí objednacího styku mezi prodejnou a jejími dodavateli. Cílem je včasné krytí objednávky prodejny dodávkou zboží. Výchozími informacemi jsou: stav zásob zboží záznamy o spotřebitelské poptávce předpokládaný maloobchodní obrat, cyklus dodávek, sezónní vlivy.

4 Dodavatelsko-odběratelské vztahy Dodavatelem může být výrobní nebo obchodní firma /VO/, a to podle toho, zda se jedná o: přímé dodávky od výrobce nepřímé dodávky z velkoobchodu /vlastní nebo cizí firmy/ Dodavatel odběratele seznámí s rozsahem vyráběného nebo dostupného sortimentu, informuje ho o vlastnostech výrobků, způsobu jejich použití, ceně a právních stránkách nákupu.

5 Formy objednávek zboží přímé písemné objednávky, kdy je objednávka sestavena podle vlastního momentálního uvážení za pomoci seznamu zboží nebo katalogu předtištěné písemné objednávky, do které se různými formami k předtištěným druhům zboží zapisuje požadované množství a jakost či jiné doplňující údaje (obchodní zástupce provede společně s vedoucím prodejny) telefonické objednávky, které se obvykle potvrzuje písemně faxové a internetové objednávky osobní návštěva ve vzorkovně VO, výrobce nebo jiného dodavatele

6 Kontrolní otázky 1.Jaké znáte druhy dodávek? 2.Které formy objednávek zboží znáte?

7 Správné odpovědi 1.Přímé a nepřímé. 2.Písemné přímé nebo předtištěné, telefonické, faxové, internetové, osobní.

8 Použité zdroje htp:// sovapo.wbs.cz/1-P-OCL-Obchodni-operace-v- prodejne.html‎ NOVOTNÝ, Mojmír. Obchodní provoz pro střední odborná učiliště. 1.vyd.Fortuna, 2003, ISBN 80-7168- 845-2. www.bezplatnapravniporadna.cz/.../vzory.../vzory.../10 1-vzory-ke-staze...‎ Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google