Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Reaktorová fyzika I pro 3. ročník zaměření TTJR, JEŽP a JZ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Reaktorová fyzika I pro 3. ročník zaměření TTJR, JEŽP a JZ"— Transkript prezentace:

1 Reaktorová fyzika I pro 3. ročník zaměření TTJR, JEŽP a JZ
Doc. Ing. Jaroslav Zeman, CSc. Katedra jaderných reaktorů, FJFI ČVUT V Holešovičkách 2, Praha 8

2 KJR zajišťuje výuku těchto zaměření : v magisterském studiu: v bakalářském studiu:
Teorie a technika jaderných reaktorů Jaderná energie a životní prostředí Jaderná zařízení

3 Zaměření "Teorie a technika jaderných reaktorů“ - TTJR
Studenti jsou připravováni pro teoretickou i experimentální práci v oblasti reaktorové fyziky a techniky. Výuka navazuje na studijní základ jaderného inženýrství prohloubený v oblasti mate-matiky o počítačové inženýrství, v oblasti fyziky o jadernou a neutronovou fyziku. a životní prostředí aj. Na tyto znalosti pak navazují předměty zaměření soustředěné na fyziku jaderných reaktorů (teoretickou i experimentální), konstrukční řešení jaderných zařízení, hydromechaniku a termomechaniku, dynamiku reaktorů, provozní reaktorovu fyziku, urychlovačem řízené transmutační technologie, jadernou bezpečnost a spolehlivost jaderných elektráren.

4 Uvedené předměty jsou v posledních dvou ročnících studia doplňovány předměty aplikačními (podle volby posluchačů), jako např. řízení jaderných elektráren, užitá jaderná fyzika, pokročilá reaktorová fyzika, matematické modelování procesů v systémech, alternativní energetické zdroje, diagnostika, radioaktivní odpady, energie a životní prostředí. Výuka probíhá s potřebným využitím výpočetní techniky. Významným pří-nosem je i začlenění řady experimentálních úloh na školním jaderném reaktoru VR-1, který fakulta provozuje. Dochází tak k vyvážení teoretických a experimentálních aspektů ve výuce. Do výuky se promítají i výsledky dosažené při řešení výzkumných úkolů, do kterých jsou posluchači aktivně zapojováni v rámci semestrálních, ročníkových a diplomových prací.

5 Zaměření “Jaderná energie a životní prostředí“ - JEŽP
Od zaměření "Teorie a technika jaderných reaktorů" liší výběrem po-vinně volitelných předmětů, ve kterých převažuje problematika ochrany životního prostředí před ionizujícím zářením. Zabývá se vlivem různých zařízení a lidských činností na okolní prostředí, s důrazem na účinky jaderných zařízení a na pozitivní ovlivňování jejich technických řešení a provozu z hlediska ochrany životního prostředí.

6 Bakalářské zaměření “Jaderná zařízení“ - JZ
Na solidní matematicko-fyzikální základ vyváženě navazují předměty z teorie a stavby jaderných reaktorů, chemie, strojního inženýrství, elektrotechniky, teorie regulace, informatiky, provozu jaderných reaktorů a jaderné bezpečnosti. Profilace zaměření poskytuje absolventům komplexní znalosti zejména pro náročné činnosti v jaderných zařízeních a v oblastech s nimi bezprostředně souvisejících. Teoretická výuka je doplňována experimentální výukou v laboratořích a na školním reaktoru VR-1.


Stáhnout ppt "Reaktorová fyzika I pro 3. ročník zaměření TTJR, JEŽP a JZ"

Podobné prezentace


Reklamy Google