Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?"— Transkript prezentace:

1 Metodika posouzení Metody, techniky, postupy

2 Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?

3 Algoritmus procesu posouzení n Watson a Westová (2006): n (1) příprava na setkání s uživatelem služby; n (2) setkání s uživatelem služby s cílem vytvořit vztah a získat relevantní informace; n (3) reflexe a analýza získaných informací k určení vhodné intervence a (4) vlastní provedení činnosti.

4 Příprava na setkání s uživatelem služby 1. cíl posouzení, 2. uvážení vhodných témat a otázek, 3. zvážení kdo bude participovat (jako posuzovatel i jako posuzovaný) a 4. jaké metody posouzení mají být použity.

5 Cíl posouzení n Co má být posouzením odkryto nebo určeno? n Volba cíle ovlivní témata a otázky… n Standardní sety otázek nemohou být vždy přiměřené…

6 Určení témat či otázek n Které aspekty rodinného života jsou podstatné? n Nebylo již dříve něco posouzeno? n Není nějaké téma dáno obligatorně? n Potřebuji něco nastudovat?

7 Zdroje informací „Jaké zdroje informací jsou k dispozici?“ n Jsou vedeny nějaké záznamy z dřívějška? n S kým je třeba hovořit? Je s nimi opravdu třeba hovořit? n Pozor na opakované zjišťování téhož!!! n Významný zdroj: jiní profesionálové n Více zdrojů informací – triangulace n Nedostatek informací ohrožuje klienta i SP.

8 Volba vhodných metod a technik „Co musím udělat, abych získal/a informace vhodným a účinným způsobem?“ n Je k dispozici nějaký vhodný nástroj posouzení? n Vlastní scénář rozhovoru… n Využití technik rozhovorů terapeutických a poradenských škol n Hry a malování (i pro dospělé…) n Dotazníky a škály n Pozorování (kontext, cíl a souhlas), VTI n Analýza dokumentů (systematicky)

9 Kontakt s uživatelem služby Jde o: 1. vytvoření vztahu a 2. sběr relevantních informací. n Sociální pracovník jako expert x partner n Neztratit ze zřetel cíl posouzení (tvorba souboru argumentů) n Při posouzení jsou základními dovednostmi schopnost komunikovat, vyjednávat a řídit rozhodovací proces.

10 Reflexe a analýza získaných informací n je klíčová z hlediska následného rozhodnutí o intervenci, n závisí na typu informací, n v partnerství s klientem.

11 Vlastní provedení intervence n Na základě posouzení vznikne plán, n V průběhu intervence se musí pracovat se zpětnou vazbou, n Posouzení není jednorázový akt.

12 Závěrečné poznámky n řada témat a otázek je předurčena (rodinou, zakázkou, soudem, předchozí prací s rodinou), n volbu koho zahrnout do posouzení je třeba podřídit principu zajištění maxima možných a relevantních pohledů v různých prostředích, n čas je často rámován potřebou předložit zprávu soudu, potřebou řešit problémovou situaci, n volba metod musí být podřízena účelu, přičemž více metod znamená zvýšení šance na zachycení reality, n významnou hodnotou při posouzení je partnerství. n Klíčové doporučení: posouzení musí vycházet z určitých teoretických premis, které je třeba definovat na počátku celého procesu.

13 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?"

Podobné prezentace


Reklamy Google