Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pohyb tělesa Klid a pohyb tělesa

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pohyb tělesa Klid a pohyb tělesa"— Transkript prezentace:

1 Pohyb tělesa Klid a pohyb tělesa
(Učebnice strana 8 – 9) Předměty kolem nás, ať už molekuly nebo planety na oběžných drahách, jsou v neustálém pohybu. Karel sedí na motorce a sjíždí z kopce. Pohybuje se nebo je v klidu? Co by pozorovala Marta z letadla? Co pozoroval Bubu na stromě?

2 Karel sedí na motocyklu.
Karel je vzhledem k motocyklu v klidu. Motocykl je vzhledem ke Karlovi v klidu. Karel jede na motocyklu po silnici. Karel je vzhledem k motocyklu v klidu. Karel je vzhledem k silnici v pohybu. Motocykl je vzhledem ke Karlovi v klidu. Motocykl je vzhledem k silnici v pohybu. Silnice je vzhledem ke Karlovi v pohybu. Silnice je vzhledem k motocyklu v pohybu. Pohyb a klid je relativní. Záleží na tom, vzhledem k jakému tělesu pohyb či klid posuzujeme.

3 Těleso se pohybuje, mění-li svou polohu vzhledem k jinému tělesu.
Rozhodnout zda se těleso pohybuje, nebo je v klidu, můžeme jen tehdy, uvedeme-li, vzhledem ke kterému tělesu pohyb vztahujeme. Když se více zamyslím a uvědomím si, že se celá naše planeta neustále pohybuje vzhledem k vesmíru,  musím usoudit, že všechny věci na Zemi se s ní vlastně pohybují. Totéž těleso může být v pohybu vzhledem k jednomu tělesu a současně v klidu vzhledem k jinému tělesu. například: dům je v klidu vzhledem k Zemi, ale se Zemí se pohybuje kolem Slunce řidič automobilu je v pohybu vzhledem k silnici, ale v klidu vzhledem k sedadlu automobilu cestující v rozjíždějícím se vlaku je v klidu vzhledem k oknu vlaku, ale v pohybu vzhledem k nádraží Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 9.


Stáhnout ppt "Pohyb tělesa Klid a pohyb tělesa"

Podobné prezentace


Reklamy Google