Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anopress: nová grafika, nové možnosti Mgr. Daniela Uhrová září 2010.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anopress: nová grafika, nové možnosti Mgr. Daniela Uhrová září 2010."— Transkript prezentace:

1 Anopress: nová grafika, nové možnosti Mgr. Daniela Uhrová září 2010

2 Anopress: nová grafika, nové možnosti Obsah: Obecně Výběr nejdůležitějších novinek Stručně k formě dotazu Tipy k vyhledávání

3 Anopress: nová grafika, nové možnosti Obecně: Do konce roku 2010 budou k dispozici obě verze paralelně, jak s původní, tak novou grafikou. Původní podobu webu najdete na http://old.anopress.cz. Novinky se kromě grafiky týkají implementovaných technologií; např. stránky se načítají rychleji, po úpravě parametrů formuláře Vám celá stránka „nezmizí“, jak tomu bylo doposud. Přístup se u nové verze nemění, je stále přes heslo, jako doposud Vás přihlásí služba v knihovně (důvodem jsou licenční podmínky). Než začnete vyhledávat v „novém Anopressu“, seznamte se prosím s nápovědou k práci s formuláři i zadáváním dotazu, a to přímo na webu Anopressu.

4

5 Důležité!

6 Anopress: nová grafika, nové možnosti Výběr nejdůležitějších novinek: Několik typů formulářů. Několik možností vyhledávání – pomocí klíčových slov nebo témat a navíc v rozšířeném formuláři můžete použít „formulářový dotaz“, který za Vás přidá operátory. Možnost zadat libovolně dlouhý dotaz, mnoho možností zpřesňování dotazu. Možnost zadat časové rozpětí až 3 roky (zatím); ale pozor, čím delší časový úsek se bude prohledávat, tím bude delší i časová odezva. Možnost zpřesnění dotazu u již vyhledaných záznamů a navíc možnost tzv. iterace, dohledání – „vyhledání z vyhledaného“.

7 Anopress: nová grafika, nové možnosti Výběr nejdůležitějších novinek: Můžete se vrátit k poslednímu hledanému dotazu (je však nutné, aby byl dotaz již odeslán k vyhledávání). Největší změny jsou v práci s vyhledanými články – seznam vyhledaných článků můžete různě třídit (v nabídce je seznam „základní“, „se souhrnem“, „graf“, „seskupený“, též lze články třídit dle skóre neboli relevance, data, zdroje aj.). Nově lze vybrané články ukládat do tzv. zásobníků. S uloženými články v zásobníku lze dále pracovat, zobrazit je v různých grafech a přehledech a požadované články zaslat e-mailem (i na více adres) aj. Export požadovaných článků ze zásobníků je jednoduchý, a to do různých formátů (HTML, PDF aj.).

8 Anopress: nová grafika, nové možnosti Stručně k tvorbě dotazu: Klíčová slova nebo sousloví se zadávají oddělená čárkou. Systém umí skloňovat (i sousloví), pozor pouze při změně základu slova (agentura / agentuře; Zdeněk / Zdeňka) – v těchto případech je potřeba zadat oba výrazy. Užívají se logické závorky – fungují jako v matematice.

9 Anopress: nová grafika, nové možnosti Tipy k vyhledávání: Tip na zadání dotazu Práce s nalezenými články Další možnosti Práce se zásobníkem

10 Tip na zadání dotazu: Zvolte rozšířený formulář – nabízí nejvíce možností, jak dotaz zpřesnit. Zvolte formulářový dotaz – zde jsou již předdefinovány operátory, využijte např. „žádné z těchto slov“ pro vyloučení nechtěných tematických oblastí (v našem případě vazba Kajínek – film, kino). Zvolte další potřebné parametry, kterými svůj dotaz zpřesníte: období, zdroje – úroveň zobrazení seznamu „zdroje“ umožní volit zdroje až na úroveň jednotlivých deníků apod., parametry – např. se souhrnem (s anotací)…

11 Práce s nalezenými články: Vyberte požadované články. Pokud nevystačíte s hlavním zásobníkem, vytvořte si vlastní. Uložte vybrané články do vybraného zásobníku. Přejděte do sekce pro práci se seznamem nalezených článků (se zásobníkem).

12 Další možnosti: Celý text vybraného článku se Vám zobrazí v pravé části obrazovky po kliknutí na jeho název. Nad textem – v hlavičce – máte podrobnosti o článku dle zadaných parametrů, dále o zdroji apod. Také se Vám, pokud zadáte ve formuláři (pár kroků předtím), zobrazí či nezobrazí klíčová slova aj. A pokud potřebujete svůj dotaz zpřesnit, použijte okénko nahoře na liště (tento proces lze opakovat).

13 Práce se zásobníkem: 1.Zvolte parametry seznamu, grafu… 2.Vytvořte si graf přesně dle svých potřeb


Stáhnout ppt "Anopress: nová grafika, nové možnosti Mgr. Daniela Uhrová září 2010."

Podobné prezentace


Reklamy Google