Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1 Hlavní poslání centrální banky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Böhm. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1 Hlavní poslání centrální banky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Böhm. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz,"— Transkript prezentace:

1 1 Hlavní poslání centrální banky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Böhm. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 2 Postavení centrální banky (CB) CB je vrcholnou bankou v zemi, která: –určuje měnovou politiku –vydává bankovky a mince –řídí peněžní oběh a platební styk –dohlíží nad ostatními bankami –vykonává další funkce Mandát ČNB určen zákonem o ČNB (6/1993 Sb.) Může centrální banka poskytovat úvěry podnikům a domácnostem?

3 3 Hlavní poslání centrální banky Obvykle udržování cenové stability, tj. nízké inflace Někdy udržování měnové stability, tj. nízké inflace a stabilního kurzu domácí měny Výjimečně ekonomický růst a zaměstnanost (např. US Fed, ale i další cíle, jejichž pořadí se může každý rok měnit) ČNB od roku 2001 – cenová stabilita Je v případě malé otevřené ekonomiky, jakou je ČR, velký rozdíl mezi udržováním cenové či měnové stability? Proč Fed v USA volí jiné hlavní cíle?

4 4 Proč právě cenová stabilita? (i) Jako spotřebitel pocítím rostoucí ceny při nákupech (za stejné peníze si koupím méně) Ne každému se odpovídajícím způsobem zvýší mzda a k jejímu zvýšení dojde až později S odstupem času pak zjistím, že se z téhož důvodu znehodnotily i mé úspory Naopak dlužníci zajásají, protože je snazší a levnější splácet dluhy Vyplatí se vůbec spořit, když je inflace vyšší než úrok? Jak by to dopadlo, kdyby se lidé silně zadlužovali a málo spořili?

5 5 Proč právě cenová stabilita? (ii) Vysoká a proměnlivá inflace vnáší do ekonomiky mnohá další pokřivení: –deformace cenového mechanismu (zhoršení komunikace mezi poptávkou a nabídkou) –nesnadné finanční rozhodování podniků i domácností (nestálé měřítko  obtížné předvídání budoucích změn) –deformace investic (výhodnější finanční a/nebo krátkodobé investice než produktivní a/nebo dlouhodobější investice)

6 6 Proč právě cenová stabilita? (iii) –vyšší úrokové sazby a marže bank  vyšší náklady podniků  vyšší ceny, nižší investice a růst v budoucnu, rozkolísání kurzu –deformace daňového systému (mnohé daně stanoveny paušálně a ne poměrně k cenové hladině)

7 7 Cenová stabilita ≠ nulová inflace Proč není cílem CB absolutní stabilita cen? –nepřesnost měření inflace (naměřená inflace je vyšší než skutečná: cena může částečně narůstat z důvodu zvýšení kvality; spotřebitelský koš dále předpokládá po určitou dobu neměnnou strukturu spotřeby, lidé však kupují více zboží, jehož ceny rostou pomaleji) –prostor pro změny relativních cen (růst ceny poptávaného zboží nemusí být nutně doprovázen poklesem cen méně poptávaného zboží) Máte pocit, že ceny rostou ve skutečnosti rychleji, než je inflace? Když ano, tak čím by to mohlo být? Může mírný růst cen coby cíl usnadňovat řízení měnové politiky? Když ano, pak proč?

8 8 Jak plnila svůj hlavní cíl ČNB? Je dosažení nižší inflace, než byl stanovený cíl, známkou dobré měnové politiky? Má CB vývoj inflace plně pod kontrolou?

9 9 Další funkce ČNB (i) Emisní funkce (vydávání bankovek a mincí) Řízení peněžního oběhu, platebního styku a zúčtování bank (plynulost, bezpečnost, spolehlivost) Dohled nad finančním trhem (od 1. 4. 2006, dříve jen nad bankami) Proč má centrální banka monopol na emisi oběživa? Proč je vhodné, aby centrální banka dohlížela nad bankami, resp. nad celým finančním trhem?

10 10 Další funkce ČNB (ii) Devizové funkce (stanovení kurzového režimu, vyhlašování kurzu koruny, správa devizových rezerv, operace se zlatem) Banka státu (vedení účtů vládě a místním orgánům, pomoc při umístění emisí jejich cenných papírů na trhu X ALE zákaz přímého i nepřímého financování vládního sektoru) K čemu podle Vás slouží devizové rezervy? Proč CB nesmí financovat vládní sektor?

11 11 Další funkce ČNB (iii) Podporuje obecnou hospodářskou politiku vlády vedoucí k udržitelnému hospodářskému růstu, není-li tím dotčen její hlavní cíl Usiluje o finanční stabilitu Proč je pro ekonomiku důležitá finanční stabilita?

12 12 Zajímá Vás více informací? Na stránkách „ČNB pro všechny“ naleznete odpovědi na Vaše otázkystránkách „ČNB pro všechny“ Nebo můžete zdarma navštívit výstavu Lidé a penízeLidé a peníze

13 13 Zdroje Grafy str. 8zdroj dat: http://www.cnb.cz [cit. 2010–29–09].http://www.cnb.cz Obrázky str. 1budova_05_600.jpg [cit. 2010–29–09]. Volně dostupné na.http://www.cnb.cz/miranda2/export/sites/www.cnb.cz/cs/verejnost/pro_media/harmonogramy/fotogalerie/budova/budova_ 05_600.jpg str. 6archiv ČNB [cit. 2010–29–09]. str. 9 200_lic.jpg [cit. 2010–29–09]. Volně dostupné na.http://www.cnb.cz/cs/platidla/bankovky/5000_lic.html m5czk.jpg [cit. 2010–29–09]. Volně dostupné na.http://www.cnb.cz/cs/platidla/mince/m5czk.html m20czk.jpg [cit. 2010–29–09]. Volně dostupné na.http://www.cnb.cz/cs/platidla/mince/m20czk.html str. 10Goldkey_logo_removed.jpg [cit. 2010–29–09]. Dostupný pod licencí Creative commons na.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Goldkey_logo_removed.jpg str. 11Bundesarchiv_B_145_Bild-F001974-0004,_Berlin,_Borsig_AG.jpg [cit. 2010–29–09]. Dostupný pod licencí Creative commons na.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bundesarchiv_B_145_Bild-F001974-0004,_Berlin,_Borsig_AG.jpg str. 12archiv ČNB [cit. 2010–29–09].


Stáhnout ppt "1 Hlavní poslání centrální banky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Böhm. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz,"

Podobné prezentace


Reklamy Google