Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Spolková republika Německo zkratka SRN

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Spolková republika Německo zkratka SRN"— Transkript prezentace:

1 Spolková republika Německo zkratka SRN
Rozloha: km2 Je více než 4x větší než ČR, má asi 8x více obyvatel než ČR Počet obyvatel: 82 milionů (je nejlidnatější stát Evropské unie) Státní zřízení: republika Spolkovou republiku Německo (SRN) tvoří 16 spolkových zemí. Hlavním a zároveň i největším městem je Berlín.

2 16 spolkových zemí

3 Vlajka a znak

4 Sousedé Německo sousedí s devíti státy : Dánsko, Polsko, Česko, Rakousko, Švýcarsko, Francie, Lucembursko, Belgie a Nizozemsko. Německo je zemí v Evropě, která sousedí s nejvíce státy. Německo se nachází na eurasijské kontinentální desce, přesto se vyskytují slabá zemětřesení, především v Porúří.

5 Povrch VĚTŠINU POVRCHU NĚMECKA TVOŘÍ PAHORKATINY (PŘEDEVŠÍM STŘED)A NÍŽINY (SEVER). NEJVÝZNAMNĚJŠÍ NÍŽINOU JE SEVERONĚMECKÁ NÍŽINA, KTERÁ SE TÁHNE OD HRANIC S NIZOZEMSKEM NA ZÁPADĚ A POKRAČUJE DÁLE NA VÝCHOD DO POLSKA. POHOŘÍ JSOU NA JIHU PŘI HRANICÍCH S RAKOUSKEM, ŠVÝCARSKEM A FRANCIÍ (ALPY, JURA).

6 POVRCH NĚMECKA SEVERONĚMECKÁ NÍŽINA BAVORSKÝ LES POHOŘÍ HARZ SCHWARZWALD ALPY ŠVÁBSKÝ JURA

7 ŘEKY Nejvýznamnější řeka Německa se jmenuje RÝN (délka 865 km). Pramení sice ve ŠVÝCARSKU, ale nejdelší část řeky protéká Německem. Další významnou řekou Německa je DUNAJ. Pramení v pohoří SCHWARZWALD. Nesmíme zapomenout ani na řeku, která pramení v ČR v Krkonoších. Jmenuje se LABE, ale v Německu jí říkají ELBE. Další z řek: Odra, Wesera a Emže. Německé území je odvodňováno do Severního moře, Baltského moře a Černého moře. Přes německé území vede hlavní evropské rozvodí.

8 Jezera Přirozená jezera na německém území jsou převážně ledovcového původu. Největší německá jezera se nachází proto v předhůří Alp a Meklenburské jezerní plošině. Největším jezerem ležícím celé na německém území je Müritz, ležící v Meklenburské jezerní plošině. Největší jezero na německém území je Bodamské jezero, o které se ale Německo dělí s Rakouskem a Švýcarskem .

9 Podnebí Celé území Německa patří k mírnému klimatickému pásmu Střední Evropy (mezi oceánským a kontinentálním klimatem). Podnebí v Německu je ovlivňováno Golfským proudem, celoročně převažují příznivé teploty.

10 Města Berlín – hl. město Název Lipsko skutečně pochází z názvu lípa, město bylo založeno slovanskými osadníky již v roce 1015 jako tržiště. Norimberk (německy: Nürnberg) je město v Bavorsku. Ve třicátých letech 20. století zde probíhaly sjezdy nacistické sjezdy. Za druhé světové války bylo město z velké části zničeno, většinu staveb se ale podařilo zrekonstruovat do původní podoby. Po druhé světové válce zde probíhal Norimberský proces. Mnichov je hlavním městem Bavorska. Nejvyšším místem města je hora Warnberg v městském okrese 19 s 579 m n. m., nejnižším bodem 482 m n. m. v severním Schwarzhölzl v městském okresu Feldmoching. Městem protéká řeka Isar z jihozápadu na severovýchod s celkovou délkou 13,7 km. Na řece se nacházejí známé ostrůvky Museumsinsel s Deutschen Museum a v bezprostřední blízkosti taky Praterinsel. V Mnichově ale i v blízkém okolí se nachází spousta menších i větších jezer, jako např. Ammersee, Wörthsee nebo Starnbergské jezero. Frankfurt nad Mohanem – největší letiště

11 Berlín Braniborská brána patří k nejznámějším pamětihodnostem Berlína a k jeho významným symbolům. Braniborská brána stojí v centru města. S touto stavební památkou je spojeno mnoho historických událostí města. Architektura Braniborská brána je 26 metrů vysoká, 65,5 metrů široká a 11 metrů dlouhá stavba z pískovce ve stylu raného klasicismu. Svým vzhledem silně připomíná propylaje athénské Akropolis

12 Braniborská brána

13 Kvadriga na Braniborské bráně

14 Říšský sněm

15 Berlínská zeď

16 Mnichov – Olympijský park

17

18 Drážďany V blízkosti Drážďan se nacházejí některá další města významná města, například Chemnitz (80 km západně), Lipsko (100 km severozápadně) a Berlín (170 km severně).

19 Z historie Za druhé světové války bylo město od 13. do 15. února 1945 kvůli masivním leteckým náletům téměř kompletně zničeno. Zhruba 45 % všech bomb byly zápalné bomby, jež způsobily velký požár celého centra města (tzv. požární bouře). Přesný počet všech obětí je dodnes neznámý, neboť se zde nacházelo mnoho utečenců z východní fronty a město bylo tehdy zcela přeplněno. Podle závěrečné policejní zprávy z března 1945 byly nalezeny ostatky 18 375 mrtvých, přičemž celkový počet obětí odhadoval drážďanský policejní ředitel na 25 tisíc lidí. Kvůli obraně proti vypuknutí epidemie musely být tisíce neidentifikovaných těl obětí spáleny. Nechtěným důsledkem leteckého bombardování Drážďan byl i omyl, kdy byla namísto Drážďan dne 14. února 1945 bombardována také Praha.

20

21

22 Zwinger - Barokní palác s galerií výtvarného umění

23 Lipsko

24 Norimberský císařský hrad

25

26

27 Německo je jednou z hospodářsky nejvyspělejších zemí světa
Německo je jednou z hospodářsky nejvyspělejších zemí světa. Patří ke státům tzv. G8. Znamená to: ORGANIZACE, KTERÁ SDRUŽUJE OSM HOSPODÁŘSKY NEJVÝZNAMNĚJŠÍCH STÁTŮ SVĚTA. Průmysl – strojírenský (automobilky VOLKSWAGEN, PORSCHE, MERCEDES – BENZ, AUDI, BMW, OPEL), elektronický -SIEMENS, BOSCH, AEG


Stáhnout ppt "Spolková republika Německo zkratka SRN"

Podobné prezentace


Reklamy Google