Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Multimediální prezentace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Multimediální prezentace"— Transkript prezentace:

1 Multimediální prezentace
MICROSOFT POWERPOINT

2 Multimediální prezentace
Využití k reklamním účelům, předvedení výrobků, služeb. Doprovodný předmět k přednáškám atd. Oživují jakékoliv vystoupení.

3 Programy pro tvorbu prezentací
Nejčastěji používaným ve Windows je MS Powerpoint. Avšak je to program, který není považován za profesionální. Mezi ně patří například Flash. V prostředí MAC je velmi dobrým HyperCard.

4 Druhy prezentací Jednou možností je lineární struktura – jednotlivé snímky jsou za sebou přesně řazeny a z každého snímku se přejde na další snímek.

5 Druhy prezentací Dále může být prezentace složitější, nelineární struktura – snímky nenavazují jednoznačně, zobrazují se podle toho, na co uživatel klepne.

6 Příklad prezentace – PC encyklopedie

7 POWERPOINT Existuje jich celá řada – 2000, 2003, 2007
Budeme popisovat prostředí programu 2003.

8 Základní okno programu
Strategie pro práci: A) Vybereme vhodnou šablonu. B) Pak napíšeme obsah. C) Přidáme obrázky, popřípadě grafiku. D) Použijeme efekty – rozpohybujeme snímky, případně namluvíme komentáře. E) Upravíme přechody mezi snímky.

9

10 Šablona Zde jedním krokem rozhodnete o budoucí barevné a grafické podobě prezentace. Výhody: jednoduchost a rychlost aplikace. Nevýhody: uzavřenost a omezené možnosti. Šablona (barevné rozložení) by mělo odpovídat obsahu prezentace. Prezentace > Schémata animace > Šablony návrhů

11

12 Rozložení snímku Po vybrání šablony je zapotřebí ještě určit, jak bude vypadat první…a každý další snímek – jaké objekty bude obsahovat. Automaticky je nastavováno na úvodní stránku – dvě textová pole – první pro nadpis, druhé pro samotný text.

13 Prohlídka prezentace Jsou opět dvě možnosti.
První z nich přes klávesu F5. Druhou je nabídka Prezentace > Spustit prezentaci.

14 Přidání dalších snímků
Opět využijeme nabídku přes panel nástrojů. Vložit > Nový snímek či klávesovou zkratku Ctrl + M. Opět máte možnost rozhodnout o tom, jak bude stránka strukturovaná.

15 Nové textové pole 1) Vložit > Textové pole
Jakmile jsme hotovi, můžeme přejít na další stránku opět přes nabídku Vložit. Tímto způsobem sestavíme celou prezentaci – o grafických rozloženích jednotlivých stránek lze libovolně rozhodovat.

16 Úprava textu Text upravujeme v podstatě naprosto stejně jako ve Wordu.
Velikost, barva i zarovnání jsou totožné.

17 Mazání textových polí a celých snímků
Textové pole označíme na jeho okraji a stiskneme Delete. Snímek smažeme obdobným způsobem tak, že na něj klepneme v osnově vlevo a stiskneme Delete.

18 Vložení grafických objektů
Po vytvoření textů přijde řada na vkládání grafiky ať už v podobě nabízených klipartů, či obrázků, které máme někde uložené. Lze importovat i věci z Wordu jako WordArt a jiné automatické tvary. Lze zde i kreslit – základní obrazce.

19 Obrázek, klipart Vložení obrázku provedeme přes nabídku Vložit > Obrázek > Ze souboru. Nebo použít ikonu dole v panelu kreslení. Klipart vložíme obdobně …> Klipart. Vybraný klipart vložíme přes zkopírování do schránky a vložení do prezentace.

20 WordArt Jedná se již o nám známý ozdobný nápis.
Vkládá se přes panel Kreslení. Tento nástroj se příliš při tvorbě prezentací nepoužívá.

21 Automatické tvary Jedná se o podceňovanou část ze strany uživatele.
Lze je najít v panelu Kreslení. Jsou rozřazeny do několika kategorií. Velikost upravíme klepnutím na objekt a tažením za rohové šipky.

22 Efekty objektů Efekty = možnost jak rozpohybovat scénu.
Výhodou programu je, že nemusí celý snímek přijít naráz. Lze nastavit tak, aby se zobrazil nadpis, pak třeba přijel text, problikly obrázky atd. Důležité je si rozhodnout, zda chceme, aby prezentace postupovala nebo aby reagovala až na povel z klávenice.

23 Efekty objektů Přes nabídku Animace > Vlastní animace aktivujeme tuto část. Označíme libovolný objekt v listě a klikneme na Přidat efekt. Zde již řešíme vše intuitivně. Zvolíme Počátek a k němu z nabídky efekt. Po jeho uložení vidíme, že je zaznamenán v seznamu.

24 Efekty objektů Nyní lze efekt, odebrat, pozměnit, přidat…
Dále lze nastavit i to, kdy se má efekt spustit – po klepnutí myší, hned po načtení snímku. Takto nastavíme všechny objekty.

25 Efekty objektů

26 Zvuk V PowerPointu lze používat zvuky jen ve formátu .waw
Lze také vkládat mluvené komentáře (přes mikrofon a nástroj Záznam zvuku), či používat předdefinované zvuky jako cvakání, tleskání atd. Zvuky nastavíme v pravé části podokna Vlastní animace .

27 Zvuk Klikneme na efekt, kterému chceme přiřadit zvuk.
Po rozbalení nabídky trojúhelníčkem zvolíme nabídku Možnosti efektu. Zde již můžeme přiřadit požadovaný zvuk.

28 Zvuk

29 Časování Nemělo by se nám stát, že uživatel u prezentace usne tím, že dlouho čeká na další slide a nebo naopak nestíhá číst snímky jak přicházejí za sebou. Je důležité si prezentaci pustit a pokusit se stát neseznámeným čtenářem. Existuje několik variant jak zpomalit prezentaci.


Stáhnout ppt "Multimediální prezentace"

Podobné prezentace


Reklamy Google