Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_10-1-13_Rozvoj klíčových kompetencí v předmětu Pracovní činnosti v 6. - 9. ročníku. Příprava kynutých knedlíků s ovocem Autorem materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_10-1-13_Rozvoj klíčových kompetencí v předmětu Pracovní činnosti v 6. - 9. ročníku. Příprava kynutých knedlíků s ovocem Autorem materiálu."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_10-1-13_Rozvoj klíčových kompetencí v předmětu Pracovní činnosti v 6. - 9. ročníku. Příprava kynutých knedlíků s ovocem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Lada Bízová ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Anotace Prezentace slouží žákům jako názorný materiál pro lepší pochopení postupu práce před samotnou výrobou a jako podpůrný materiál pro výklad učitele. Vhodné pro žáky 7.ročníků. Vypracovala Ing.Lada Bízová Oblast Člověk a svět práce

2 PŘÍPRAVA KYNUTÝCH KNEDLÍKŮ S OVOCEM

3 SUROVINY 1kg hrubé mouky, 1 vejce, jedna lžíce cukru, kostka droždí, 250ml mléka, asi dvě malé lžičky soli, ovoce na plnění (meruňky, borůvky) Na ochucení: moučkový cukr, strouhaný perník, strouhaný tvaroh….

4 DO MÍSY VYSYPEME 1KG HRUBÉ MOUKY PŘIDÁME DVĚ ŠPETKY SOLI

5 ZVLÁŠŤ DO KASTRÓLKU VLEJEME ASI ČTVRT LITRU VLAHÉHO MLÉKA… DO NĚJ TROŠKU CUKRU… …A ROZDROBIT KVASNICE PŘÍPRAVA KVÁSKU

6 KVÁSEK TEPLÉ MLÉKO – ne horké!!! KOSTKU DROŽDÍ (KVASNICE) – rozdrobit do mléka ŠPETKU MOUKY A CUKRU Nechat odpočívat v misce asi 10-15 min. Použít, až vytváří kvasnice na povrchu mléka nabobtnanou pěnu - kvásek

7 PŘIPRAVÍME SI SUROVINY NA OCHUCENÍ NASTROUHÁME PERNÍK

8 NASTROUHÁME TVAROH

9 KYNUTÍ TĚSTA PO VYKYNUTÍ KVÁSKU JEJ VLEJEME DO MÍSY S MOUKOU PŘIDÁME JEDNO SYROVÉ VEJCE ASI HODINU NECHÁME KYNOUT V TEPLE PŘIKRYJEME UTĚRKOU

10 PLNÍME KNEDLÍKY OVOCEM LŽÍCÍ VYKRAJUJEME KUSYTĚSTA A VYHÁŽEME JE NA PRACOVNÍ PLOCHU… PRACOVNÍ PLOCHU POMOUČÍME ROZTÁHNEME TĚSTO DO DLANĚ A VLOŽÍME OVOCE

11 OVOCE ZABALÍME DO TĚSTA A VYTVOŘÍME UZAVŘENÝ KNEDLÍK

12 KNEDLÍKY NECHÁME NA PRACOVNÍ PLOŠE „ODPOČINOUT“… ASI DESET MINUT…. PŘIKRYTÉ ČISTOU UTĚRKOU

13 VAŘÍME DO VROUCÍ VODY VHAZUJEME KNEDLÍKY… POZOR…VAŘENÍM NABYDOU… PROTO VKLÁDÁME DO KASTRÓLU JEN URČITÉ MNOŽSTVÍ – ABY MĚLY PROSTOR…

14 PRVNÍ KNEDLÍK JE VHODNÉ ROZKROJIT…. ZJISTÍME, ZDA NENÍ UVNITŘ NEDODĚLANÝ-SYROVÝ…

15 VAŘÍME ASI 4MIN. Z KAŽDÉ STRANY….. KNEDLÍKY PO 4 MIN. OTOČÍME…. MUSÍME VYZKOUŠET – DOBA VAŘENÍ ZÁVISÍ NA VELIKOSTI KNEDLÍKŮ PO UVAŘENÍ VYJMEME KNEDLÍKY A VLOŽÍME NA SÍTKO, ABY MOHLA ODKAPAT VODA VIDLIČKOU KAŽDÝ KNEDLÍK PROPÍCHNEME, ABY ODEŠLA PÁRA…

16 DOBROU CHUŤ


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_10-1-13_Rozvoj klíčových kompetencí v předmětu Pracovní činnosti v 6. - 9. ročníku. Příprava kynutých knedlíků s ovocem Autorem materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google