Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/15.0324 I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/15.0324 I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován."— Transkript prezentace:

1 Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Výroba cukru I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Mgr. Jana Prášilová, Prof. RNDr. Jiří Kameníček, CSc.

3 Etapy výroby Mechanická úprava řepy Získávání difúzní šťávy Čištění difúzní šťávy Odpařování lehké šťávy, vznik těžké šťávy a cukroviny Získání surového cukru a jeho čištění

4 Mechanická úprava řepy Cíl: očištění řepy rozřezání řepy na řízky Fyzikálně-chemické pochody: rozpustnost Vstup látek bulvy cukrové řepy Výstup látek řepné řízky

5 jáma s řepným splavem řepné kolo pračkatřasadlo výtah váha řezačky H2OH2O

6 Získávání difúzní šťávy Cíl: vyluhování sacharosy z buněk pletiva řepných řízků získání difúzní šťávy Fyzikálně-chemické pochody: koagulace bílkovin difúze Vstup látek řepné řízky horká voda Výstup látek difúzní šťáva vyslazené řepné řízky

7 dopravník difuzér horká H 2 O řízkolis zásobník difúzní šťávy

8 Čištění difúzní šťávy Cíl: odstranění necukerných látek z difúzní šťávy neutralizace difúzní šťávy zisk lehké šťávy Fyzikálně-chemické pochody: neutralizace srážení saturace filtrace Vstup látek difúzní šťáva Ca(OH) 2 CO 2 Výstup látek lehká šťáva saturační kaly

9 CO 2 zásobník difúzní šťávy čeřicí nádoba vyhřívač saturák dekantér rotační filtr vyhřívač saturák kalolis Ca(OH) 2 saturační kaly

10 Odpařování lehké šťávy, vznik těžké šťávy a cukroviny Cíl: zahuštění lehké šťávy ke krystalizaci – zisk těžké šťávy zisk cukroviny Fyzikálně-chemické pochody: odpařování krystalizace Vstup látek lehká šťáva Výstup látek těžká šťáva I. cukrovina

11 SO 2 zásobník lehké šťávy filtr výměník tepla vícečlenná vakuová odparka brýdová pára zásobník těžké šťávy zrnič krystalizátor I. cukrovina

12 Získání surového cukru a jeho čištění Cíl: oddělení krystalů cukru od matečného sirobu zpracování matečného sirobu na další podíl cukru očištění surového cukru Fyzikálně-chemické pochody: odstřeďování odpařování krystalizace vykrývání filtrace adsorpce Vstup látek I. cukrovina surový cukr voda Ca(OH) 2 adsorbent Výstup látek surový cukr zelený sirob II. cukrovina zadinový cukr Melasa bílá cukrovina

13 I. cukrovina surový cukr zelený sirob II. cukrovina odstředivka zrnič krystalizátor zásobník odstředivka zadinový cukr melasa

14 H2OH2O afinádní sirob afináda Ca(OH) 2 bílá cukrovina filtr adsorbent

15 Shrnutí EtapaFyzikálně-chemické pochodyVstup látek (suroviny)Výstup látek (produkty) Mechanická úprava řepy  rozpustnost  bulvy cukrové řepy  řepné řízky Získávání difúzní šťávy  koagulace bílkovin  difúze  řepné řízky  horká voda  difúzní šťáva  vyslazené řepné řízky Čištění difúzní šťávy neutralizace difúzní šťávy srážení necukerných látek saturace filtrace sraženin  difúzní šťáva  Ca(OH) 2  CO 2  lehká šťáva  saturační kaly Odpařování lehké šťávy, vznik těžké šťávy a cukroviny odpařování krystalizace  lehká šťáva  těžká šťáva  I. cukrovina Získání surového cukru a jeho čištění  odstřeďování  odpařování  krystalizace  vykrývání  filtrace  adsorpce  I. cukrovina  surový cukr  voda  Ca(OH) 2  adsorbent  surový cukr  zelený sirob  II. cukrovina  zadinový cukr  melasa  bílá cukrovina

16 Produkty výroby Vyslazené řepné řízky Surový cukrMelasaBílý cukr Krmivo Kvasný průmysl Krmivo Kvasný průmysl Potravinářský průmysl

17 Produkty výroby Cukr krystalCukr krupice Kostkový cukr Cukr moučka Krystaly o velikosti 0,2 – 0,4 mm Krystaly o velikosti 0,16 – 0,8 mm Cukr bridž Cukrové homole

18 Konec I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/15.0324 I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován."

Podobné prezentace


Reklamy Google