Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Cukry Alice Skoumalová. Opakování: 1.Glukóza, fruktóza, galaktóza (Fisherovy vzorce, přeměna Glu→Gal, Glu→Fru) 2.Optická izomerie (D- a L- glukóza) 3.Tvorba.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Cukry Alice Skoumalová. Opakování: 1.Glukóza, fruktóza, galaktóza (Fisherovy vzorce, přeměna Glu→Gal, Glu→Fru) 2.Optická izomerie (D- a L- glukóza) 3.Tvorba."— Transkript prezentace:

1 Cukry Alice Skoumalová

2 Opakování: 1.Glukóza, fruktóza, galaktóza (Fisherovy vzorce, přeměna Glu→Gal, Glu→Fru) 2.Optická izomerie (D- a L- glukóza) 3.Tvorba hemiacetalu glukózy (anomery) 4.Redukující cukry - definice 5.Nejvýznamnější disacharidy (složení) 6.Nejvýznamnější polysacharidy (struktura)

3 1. Glukóza 2. Glykogen 3. Glykoproteiny 4. Glykolipidy 5. Proteoglykany Významné formy cukrů v organismu:

4 Charakteristika sacharidů:  polyhydroxyaldehydy a ketony  3-7 uhlíků + funkční skupina  chirální molekuly Monosacharidy, disacharidy, polysacharidy Modifikované sacharidy

5 D a L cukry: Enantiomery - „zrcadlové obrazy“ (stáčí rovinu polarizovaného světla opačnými směry) 2 n = počet stereoisomerů n-počet chirálních C (např. glukóza - 16 stereoisomerů) Fischerova projekce: zrcadlo

6 Struktura glukózy: Anomery  liší se pozicí OH na anomerním C Mutarotace  změny v rotaci roviny pol. světla při utváření rovnováhy mezi cykl. a otevřenou formou

7 Reakce monosacharidů:

8 Reakce s oxidačním činidlem: Redukující cukry reagují v zásaditém prostředí s oxidačním činidlem Všechny monosacharidy jsou redukující cukry

9 Glykosidická vazba vazba mezi anomerním uhlíkem a kyslíkem OR sk. Reakce s alkoholy (tvorba glykosidické vazby): Hydrolýza disacharidu (trávení sacharidů)

10 Přehled důležitých monosacharidů Aldózy: Pentózy Hexózy  součástí RNA a NADH  součástí polysacharidů ve stěnách rostl. buněk  „krevní“ cukr (energie)  součástí celulózy a škrobu  zásoba v organismu ve formě glykogenu  součástí laktózy v mléce, glykolipidů a glykoproteinů  konverze na glukózu  galaktosémie  součástí glykolipidů a glykoproteinů

11 Ketózy: D-RibulózaD-Fruktóza  intermediát pentóza fosfátové dráhy  volná v medu a v ovocných šťávách  součástí sacharózy  konverze na glukózu Deoxyaldózy: 2-deoxy-D-ribóza  součástí DNA

12 Acetylované aminocukry: Kyselé cukry: N-Acetyl-D-glukosaminN-Acetyl-D-galaktosamin D-Glukuronová kyselinaN-Acetylneuraminová kyselina (sialová)  součástí glykoproteinů  součástí glykosaminoglykanů v pojivové tkáni  konjugace žlučových kyselin  součástí glykoproteinů

13 Přehled důležitých disacharidů Maltóza  štěpný produkt škrobu Sacharóza  mléčný cukr (4,5% - 7%)  intolerance (absence laktázy) Laktóza  třtinový cukr, řepkový cukr  neredukující

14 Přehled důležitých polysacharidů Celulóza  ß-D-Glukóza, ß-1,4 glykosidická vazba  tvoří strukturní kostru rostlin  člověk neštěpí

15 Škrob  α-D-Glukóza  energetické zásoby pro rostliny  člověk štěpí - základní součást stravy (brambory, obilí, rýže) 1. Amylóza (20%, rozpustná ve vodě)  α-1,4 glykosidická vazba 2. Amylopektin (80%, nerozpustná ve vodě)  větvení (po 25 jednotkách) - α-1,6

16 Glykogen  α-D-Glukóza, α-1,4 a α-1,6 glykosidická vazba  energetický zdroj u živočichů (játra, svaly)

17 Další významné sacharidy 1. Glykosaminoglykany Kyselina hyaluronová  25 tis. disacharid. jednotek  tvoří viskózní hmotu (váže vodu)  pojivo, synoviální tekutina, sklivec Chondroitin sulfát  šlachy, chrupavky D-GlukuronátN-Acetyl-D-glukosamin D-GlukuronátN-Acetyl- D-galaktosamin- 6-sulfát

18 Heparin  hodně sulfatován (negativně nabité skupiny)  antikoagulant - skladován v granulích žírných buněk (váže se na koagulační faktory)

19 2. Proteoglykany  velké komplexy proteinů a glykosaminoglykanů v extracelulární matrix  vysoká hydratace a pevnost (chrupavka)

20 3. Glykoproteiny  na povrchu buněk (receptory, krevní skupiny) Typy:

21 Krevní skupiny  sacharidy na povrchu buněk

22 Souhrn: 1.Stereoisomery, epimery, enantiomery, anomery (příklady) 2.Nejvýznamnější reakce monosacharidů 3.Význam glukózy 4.Významné disacharidy 5.Významné polysacharidy 6.Glykosaminoglykany a proteoglykany - funkce 7.Glykoproteiny - význam


Stáhnout ppt "Cukry Alice Skoumalová. Opakování: 1.Glukóza, fruktóza, galaktóza (Fisherovy vzorce, přeměna Glu→Gal, Glu→Fru) 2.Optická izomerie (D- a L- glukóza) 3.Tvorba."

Podobné prezentace


Reklamy Google