Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod."— Transkript prezentace:

1 ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod TémaElektrický proud v kapalinách a plynech Název VY_32_INOVACE_19_22_elektricky_proud_v_kapalinach_a_plynech Určení6. ročník AutorMgr. Tomáš Bobál VytvořenoDuben 2013 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. Žák pozná za jakých okolností vedou elektrický proud kapaliny a plyny.

2 Elektrický proud v kapalinách a plynech Nejprve vyzkoušíme zda vede elektrický proud destilovaná voda. Sestavíme obvod podle obrázku. Žárovka se nerozsvítí. Destilovaná voda totiž obsahuje pouze neutrální molekuly (nejsou nabité), proto je nevodičem el. proudu.

3 Elektrický proud v kapalinách a plynech Do destilované vody přimícháme lžičku soli, kterou necháme rozpustit. Žárovka svítí. Do vody se díky rozpuštěné soli dostaly kladné a záporné ionty – nabité částice. Slaná voda je proto vodičem elektrického proudu.

4 Elektrický proud v kapalinách a plynech  Olej  Vodní roztok cukru  Ocet  Olej  Vodní roztok cukru  Ocet Ověřte, zda elektrický proud procházející různými kapalinami postačí k rozsvícení žárovky. Podmínkou vodivosti kapalin a plynů je přítomnost iontů. V kapalinách vznikají ionty nejčastěji rozpuštěním solí a kyselin.

5 Elektrický proud v kapalinách a plynech V plynech mohou vznikat ionty například zahřátím na vysokou teplotu nebo silným elektrickým polem. Jedním z důsledků vedení elektrického proudu v plynech jsou výboje, například blesk.

6 Použité zdroje: 1.RAUNER, Karel. Fyzika 6: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2004, 120 s. ISBN 80-723-8210-1. 2.MICROSOFT CORPORATION. Obrázky a jiný obsah [online]. 2012 [cit. 2012-09-01]. Dostupné z: http://office.microsoft.comhttp://office.microsoft.com Elektrický proud v kapalinách a plynech


Stáhnout ppt "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod."

Podobné prezentace


Reklamy Google