Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Rozdělení pamětí z technologického hlediska OB21-OP-EL-CT-JANC-M-3-008

3  Paměť je nezbytnou součástí jakéhokoli počítače.  Rozdělení pamětí  Paměti lze dělit podle následujících kritérií, která se ovšem velmi často překrývají:  Podle fyzikálního principu uložení informace:  reléové  feritové  polovodičové  magnetické bublinkové

4 Rozdělení pamětí z technologického hlediska  Podle způsobu uchování informace:  statické  dynamické  Podle úlohy při výpočetním procesu:  vnitřní  vnější  vyrovnávací  zásobníkové  paměti typu fronta

5 Rozdělení pamětí z technologického hlediska  Podle způsobu vyhledání a výběru informace:  adresovatelné  asociativní

6 Rozdělení pamětí z technologického hlediska  Podle způsobu konstrukce:  RAM (Random Access Memory)  ROM (Read Only Memory)  PROM  EPROM  EEPROM  FLASHPROM

7 Rozdělení pamětí z technologického hlediska  RAM (Random Access Memory)  EDORAM  VRAM, WRAM a 3D RAM  CMOS  RDRAM (Rambus)  SDRAM (133 Mhz)  DDR SDRAM (266 Mhz) (Double Data Rate)

8 Rozdělení pamětí z technologického hlediska  Podle technického provedení pouzdra:  DIL  SIP  SIMM (Single Inline Memory Modul)  DIMM (Dual Inline Memory Modul)  RIMM

9 Moduly DIP, SIPP, SIMM 30-pin, SIMM 72-pin

10 Moduly DIMM 168 pin, DDR DIMM 184 pinů

11 Srovnání DDR2 SDRAM a prototypu DDR3 SDRAM DIMMů

12 Rozdělení pamětí z technologického hlediska Rambus DRAM RIMM

13 Vnitřní paměti a jejich rozdělení  Vnitřní paměti jsou ty, které jsou umístěny na základní desce počítače. Polovodičové paměti lze dělit z mnoha různých hledisek, z nichž nejužívanější jsou kritéria:  přístup k buňkám paměti,  možnost změny dat (zápisu),  princip realizace paměťové buňky,  technologie,  organizace paměti.

14 Vnitřní paměti a jejich rozdělení  Přístup k buňkám paměti. Z hlediska přístupu k buňkám paměti při čtení nebo zápisu se paměti dělí na:  Paměti s libovolným přístupem (RAM).  Paměti se sériovým přístupem (Serial Access Memory).  Paměti se speciálním přístupem k paměťové buňce, které se realizují z paměti RAM doplněných speciální logikou. Jsou to zejména: - paměti adresované obsahem - CAM (Content Addressable Memory), - paměti typu zásobník nebo sklípková paměť nebo LIFO (Last In First Out).

15 Vnitřní paměti a jejich rozdělení  Změna dat. Paměti lze rozdělit na dva základní typy:  Změna dat. Paměti lze rozdělit na dva základní typy: - Paměti RAM (Read/Write Memory), které lze používat pro čtení i záznam dat za běžného provozu v počítači. Jak záznam tak i čtení trvají většinou řádově stejně dlouho při stejných podmínkách paměti. Jejich nevýhodou je, že při vypnutí napájení jejich obsah mizí, jsou "volatilní" (volatile). - Paměti RAM (Read/Write Memory), které lze používat pro čtení i záznam dat za běžného provozu v počítači. Jak záznam tak i čtení trvají většinou řádově stejně dlouho při stejných podmínkách paměti. Jejich nevýhodou je, že při vypnutí napájení jejich obsah mizí, jsou "volatilní" (volatile). - Pevné paměti typu ROM (Read Only Memory), ze kterých lze za provozu jen číst data do nich dříve uložená. Bývají většinou typu RAM. Data v nich uložená při výpadku napájení z nich nemizí, jsou "nevolativní" (unvolative). - Pevné paměti typu ROM (Read Only Memory), ze kterých lze za provozu jen číst data do nich dříve uložená. Bývají většinou typu RAM. Data v nich uložená při výpadku napájení z nich nemizí, jsou "nevolativní" (unvolative).

16 Vnitřní paměti a jejich rozdělení  Princip realizace paměťové buňky. Možnosti rozdělení jsou rozsáhlé, proto se omezíme na:  Paměti statické, ve kterých je paměťová buňka tvořena bistabilním klopným obvodem  Paměti dynamické, u kterých je hlavním nositelem paměťové vlastnosti parazitní kapacita. Touto kapacitou je obvykle kapacita řídící elektrody tranzistoru MOSFET, ale vzhledem ke svodům je třeba periodicky obnovovat elektrický náboj speciálními obvody - tzv. refresh.

17 Vnitřní paměti a jejich rozdělení  Technologie. Paměti se dělí podle technologie na paměti feritové a polovodičové. Technologie používané pro polovodičové paměti se dělí na:  bipolární,  unipolární. Bipolární technologie. Dělí se dále na technologii:  TTL,  ECL.

18 Vnitřní paměti a jejich rozdělení  Technologie TTL. Jsou to technologie TTL, STTL, LSTTL, ALSTTL. Technologie TTL je nejstarší a požívala se díky jedinému napájení, vysokému logickému zisku a rychlosti. Touto technologií byly realizovány paměti s integrací MSI (16 a 64 bitů). Další uvedené varianty jsou též technologie TTL a s nimi se podařilo dosáhnout příznivějšího poměru mezi rychlostí a potřebným příkonem pamětí. Stalo se tak použitím tranzistorů a antisaturačních Schottkyho diod a lepších technologických postupů.

19 Vnitřní paměti a jejich rozdělení  Technologie ECL. Rychlé paměti malé integrace lze realizovat technologií ECL (Emitor Coupled Logic). U těchto obvodů je zpoždění signálu jen 1 až 3 ns, protože emitorově vázáné tranzistory pracují výhradně v aktivní oblasti. Přístupová doba je 5 až 10 ns. Jsou ale potřebná dvě napájecí napětí. Navíc tyto obvody nejsou slučitelné s obvody TTL.

20 Vnitřní paměti a jejich rozdělení  Unipolární technologie. Základem všech unipolárních paměťových obvodů je tranzistor řízený polem typu MOS a jednotlivé unipolární technologie se odlišují typem kanálu tranzistoru, obvodovým řešením, výrobními postupy atd.

21 Vnitřní paměti a jejich rozdělení  Organizace paměti. Údaj, že paměť má například 16Kbit, nám zcela nic neříká. Paměti se totiž vyrábějí s různou organizací. Například paměť 16Kbit může být vyrobena jako:  1 bit x 16 K adres - 1 x 16 K,  4 bity x 4 K adres - 4 x 4 K,  8 bitů x 2 K adres - 8 x 2 K. Proto je nutné znát organizaci paměti, abychom mohli sestavit paměť s potřebnou délkou slova (8, 16, 32, 64 bitů atd.).

22  Děkuji za pozornost  Ing. Ladislav Jančařík

23 Literatura  M. Antošová, V. Davídek: Číslicová technika, Kopp České Budějovice, 2008  J. Bernard, J. Hugon, R. Le Corvec: Od logických obvodů k mikroprocesorům I  http://www.svethardware.cz/art_doc- 53D8F3993772ECFBC1257205005DA285.html


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google