Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ruský dramatik,povídkář a prozaik.  Narodil se 29.ledna 1860 ve státě na území Evropy i Asie v městečku Taganrog,kde později i vystudoval gymnázium.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ruský dramatik,povídkář a prozaik.  Narodil se 29.ledna 1860 ve státě na území Evropy i Asie v městečku Taganrog,kde později i vystudoval gymnázium."— Transkript prezentace:

1 Ruský dramatik,povídkář a prozaik

2  Narodil se 29.ledna 1860 ve státě na území Evropy i Asie v městečku Taganrog,kde později i vystudoval gymnázium.  Poté přešel na univerzitu do hlavního města tohoto státu,kde vystudoval medicínu.  Na svém statku u Moskvy ošetřoval rolníky zdarma; od jednoho ze svých pacientů se nakazil tuberkulózou.  Už nemocný v roce 1890 jel na Sibiř, aby psal o nucených pracích na vězeňském ostrově Sachalin.  Roku 1901 se Čechov oženil s herečkou Olgou Knipperovou.  Kvůli zhoršující se plicní tuberkulóze se přestěhoval do Jalty na Krymu.  V létě 1904 odjel do německých lázní Badenweiler.Kde později i zemřel.  Pohřben ale je ve městě,kde vystudoval medicínu.

3 Jmenuje se Anton Pavlovič a příjmením… 1.)_ _ _ _ _ _-pokrývka hlavy 2.)_ _ _ _ _ _ _ _ _ -petrklíč jinak,…jarní 3.)_ _ _-zadržuje v lese vlhko,např.:rašeliník 4.)_ _ _ _-jméno města,nebo přechod přes vodu 5.)_ _ _ _ _ _-český krasobruslař,3.na ME 2011

4 Jmenuje se Anton Pavlovič a příjmením… ČECHOV 1.)ČEPICE-pokrývka hlavy 2.)PRVOSENKA-petrklíč jinak,…jarní 3.)MECH-zadržuje v lese vlhko,např.:rašeliník 4.)MOST-jméno města,nebo přechod přes vodu 5.)VERNER-český krasobruslař,3.na ME 2011

5  Ve svých dílech často naráží na problematiku tzv. zbytečných lidí a těžké osudy dětí. POVÍDKY http://www.youtube.com/watch?v=9FbtRCG75AYhttp://www.youtube.com/watch?v=9FbtRCG75AY  Pavilon č. 6  Záchvat  Dům s mezaninem  Rotschildovy housle  Vaňka DRAMATA  Platonov  O škodlivosti tabáku  Námluvy  Višňový sad  Racek  http://www.youtube.com/watch?v=1K6-2zBEaaE http://www.youtube.com/watch?v=1K6-2zBEaaE

6  Doba děje: 19.století  Místo děje: na Sorinově panství  Konstantin Treplev je mladý muž věnující se psaní divadelních her a hledání nových forem. Jeho matka, bývalá herečka Irina Arkadinová Treplevová ho ale schazuje, spolu se svým přítelem a spisovatelem Borisem Trigorinem. Konstantin nemá sebevědomí. Zamiluje se však do mladé herečky Niny Zarečné. Láska je neopětovaná a hrdina je zdrcený. Navíc Nina je zamilovaná do Trigorina.  S ním utíká do Moskvy, kde se chce jako herečka prosadit. Nedaří se jí. Trigorin od ní utíká. Z Trepleva se stává dobrý spisovatel, ale bez Niny mu jeho život příde stracený a zabije se nedávno před tím, než se Nina vrací.  V povídce Treplev zabíjí symbolického racka, který se velmi podobá Zarečné.

7  Nina: Jak je to zvláštní vidět,že slavná herečka pláče, a k tomu z tak hloupého důvodu!A není to podivné,že slavný spisovatel,miláček veřejnosti,o kterém píšou ve všech novinách,jehož fotky prodávají a díla překládají do cizích jazyků,celý den chytá ryby a má radost,když chytí dva tlouště? Myslela jsem,že známí lidé jsou hrdí, nepřístupní,že pohrdají davem a že svou slávu a leskem svého jména se mu mstí za to,že dav si nejvíce váží dobrého původu a peněz.Ale oni pláčou,chytají ryby,hrají karty,smějí se a zlobí se jako všichni ostatní.

8  1.)Kdo mluví tuto ukázku a jaká je její postava v Rackovi?  2.)Vyhledej 3 zájmena a urči jejich druh.  3.)Urči mluvnické kategorie u slova v novinách.  4.)Urči mluvnické kategorie u slova mstí.  5.)Urči větné členy v první větě.  6.)Vystupňuj přídavná jména cizí,známý.  7.) Udělej rozbor věty,která je vyznačena v textu.


Stáhnout ppt "Ruský dramatik,povídkář a prozaik.  Narodil se 29.ledna 1860 ve státě na území Evropy i Asie v městečku Taganrog,kde později i vystudoval gymnázium."

Podobné prezentace


Reklamy Google