Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Řazení kapacit OB21-OP-EL-ZEL-JANC-L-3-009

3   Kondenzátory se vyrábějí o kapacitách a jmenovitém napětí podle norem.   Často potřebujeme kapacitu, která není v normalizované řadě.   Utvoříme si ji vhodným zapojením kondenzátorů.

4 Řazení kapacit   Podobně jako u rezistorů, tak i při řazení kapacit kondenzátorů poznáme řazení:   za sebou čili do série   vedle sebe neboli paralelně   smíšeným způsobem

5 Řazení kapacit Obr. 1 Kondenzátory spojené za sebou (do série)

6 Řazení kapacit   Při sériovém spojení (obr. 1), po připojení na napětí U projde obvodem elektrický náboj Q.   Tento náboj se nahromadí na jedné elektrodě kondenzátoru, která je oddělena od druhé elektrody dielektrikem, a proto na ni váže stejně velký náboj Q, ale opačného znaménka.   To se v obvodu opakuje tolikrát, kolik kondenzátorů je do série zapojeno.   Při různých kapacitách je potom na kondenzátorech různé napětí, ale jejich součet se musí rovnat napětí zdroje.

7 Řazení kapacit   takže

8 Řazení kapacit   kde C je výsledná kapacita kondenzátorů, kterou se dá nahradit kapacita kondenzátorů zapojených do série.   Její velikost je vždy menší než kapacita nejmenšího z kondenzátorů zapojených do série.   Při spojení kondenzátorů do série se rovná převrácená hodnota výsledné kapacity součtu převrácených hodnot kapacit jednotlivých kondenzátorů.

9 Řazení kapacit   Pro dva kondenzátory spojené do série platí:   Kondenzátory spojujeme do série, jestliže potřebujeme kapacitu zmenšit nebo je-li jmenovité napětí kondenzátoru menší než napětí provozní.

10 Řazení kapacit Obr. 2 Kondenzátory spojené vedle sebe (paralelně)

11 Řazení kapacit   Při spojení kondenzátorů vedle sebe, paralelně (obr. 2), jsou všechny kondenzátory připojeny na stejné napětí, a je-li jejich kapacita různá, je také různý elektrický náboj.   Sečtením těchto tří rovnic dostaneme

12 Řazení kapacit   Na levé straně rovnice je celkový elektrický náboj Q a na pravé straně v závorce výsledná kapacita C:   Při paralelním spojení kondenzátorů se rovná výsledná kapacita součtu kapacit jednotlivých kondenzátorů.   Paralelním zapojením kondenzátorů kapacitu zvětšujeme, ale jmenovité napětí kondenzátoru se musí rovnat napětí provoznímu.

13  Děkuji za pozornost  Ing. Ladislav Jančařík

14 Literatura  Kubrycht J., Musil R., Voženílek L.: Elektrotechnika pro 1. Ročník učebních oborů elektrotechnických, SNTL Praha 1980  Bezděk M.: Elektronika I, KOPP České Budějovice 2008


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google