Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Psaní adres Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dana Haviarová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Psaní adres Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dana Haviarová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 Psaní adres Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dana Haviarová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:   Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Adresa Umisťuje se na obálky a dopisní papíry – adresát i odesílatel.
Adresa musí obsahovat jednoznačné označení adresáta dopisu a přesné a úplné místní údaje. Umisťuje se na obálky a dopisní papíry – adresát i odesílatel.

3 Adresa odesílatele Umístění
Na obálkách se adresa odesílatele píše do levé horní čtvrtiny. Na dopisních papírech se umísťuje v záhlaví, většinou tvoří hlavičku dopisního papíru. Úprava Úplný název instituce, právní forma, přesná adresa.

4 Adresa adresáta Umístění
Na obálkách a dopisních papírech s předtiskem do adresového pásma vyznačeného orientačními růžky. Na obálkách bez předtisku do pravé dolní čtvrtiny. Na čistých listech se adresa píše od levé svislice v horní čtvrtině papíru.

5 Obsah adres – označení adresáta
Dopisy právnickým osobám obsahují: název firmy, úřadu – plný nebo oficiální zkratka (vhodné velkými písmeny), právní forma organizace, organizační složka nebo jméno osoby.

6 příklad PRONA, s. r. o. výroba proutěného nábytku
Osobní odd., pí Krutská

7 Obsah adres – označení adresáta
Dopisy fyzickým osobám obsahují: oslovení (pan, paní, slečna), titul (hodnost), jméno a příjmení adresáta, funkce adresáta, je-li to vhodné.

8 příklad Vážený pan PhDr. Michal Stoklásek, CSc. ředitel OA

9 Obsah adres – místní údaje
Místo dodání obsahuje: ulice, náměstí, nábřeží, číslo popisné, poštovní přihrádka (p. p.), označení vojenského útvaru, název obce, která nemá vlastní dodací poštu, se píše na předposlední řádek, dodací pošta.

10 Obsah adres – místní údaje
Poštovní směrovací číslo a název dodací pošty: uvádí se na poslední řádek, PSČ se píše od levé svislice, za ním jsou dvě neoddělitelné mezery, název dodací pošty velkými písmeny, okénka na obálkách pro PSČ se vyplňují ručně.

11 příklad Paní Marie Janoušková U Lesíka 11 PRAHA 5

12 Úprava adresy Písmo stojaté, velikosti 10–16 bodů
Firma a pošta – velká písmena Jednoduché řádkování Maximálně 6 řádků, 30 znaků v řádku Všechny řádky od levé svislice Žádné zvýrazňování Všechny údaje v 1. pádě

13 poznámka Přepravní údaje se v dopise píší 10 mm nad horní hranici adresového pole a v jedné svislici s adresou. Na obálkách vlevo pod adresu odesílatele. Např.: Doporučeně Letecky

14 Kontrolní otázky 1. Kam se umísťují adresy na obálce?
2. Kam se umísťují adresy na dopisním papíru? 3. Kolik řádků má mít maximálně adresa? 4. Co se v adrese zvýrazňuje? 5. Jak se správně píše dodací pošta?

15 Úkol – napište správně Klatovy, Kollárova 523, Zdenka Malá
Josef Veselý, Obytce 12, pošta Klatovy montážní závody, J. Plachý, Plzeň, Senovážná 25, Mgr. Pavel Neveliký, obchodní akademie, ředitel školy, Krátká 225, Teplice 3

16 Řešení Paní Zdenka Malá Kollárova 523 339 01 KLATOVY Pan Josef Veselý
Obytce 12 Montážní závody Pan J. Plachý Senovážná 25, PLZEŇ Vážený pan Mgr. Pavel Neveliký ředitel školy Obchodní akademie Krátká 225 TEPLICE 3

17 Úkol – napište správně Napište svoji adresu Adresu svého kamaráda
Adresu školy Adresu dopisu adresovaného řediteli školy (FO) Adresu dopisu adresovaného třídní učitelce (PO)

18 Zdroje ČSN : Úprava písemností zpracovaných textovými editory. KROUŽEK, J., KULDOVÁ, O. Písemná elektronická komunikace vyd. – dotisk. Praha: Fortuna, ISBN Obrázek [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <


Stáhnout ppt "Psaní adres Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dana Haviarová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google