Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Německá historická škola

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Německá historická škola"— Transkript prezentace:

1 Německá historická škola

2 Základní charakteristika
Rozvíjí se v Německu, 1. pol. 19. st. Odmítá universální principy PE Ekonomické jevy jsou historicky podmíněné Důraz na empirii, pracuje se statistikami Historie byla v té době v N. na vysoké úrovni Vliv Německé klasické filosofie (Hegel, Fichte, Schelling, Feurbach …). NKF – snaha o spojení teorie bytí (Platón, Aristoteles) a teorie poznání (Kant).

3 Fridrich List ( ) Ekonomika se vyvíjí ve fázích (lovecké, zemědělské, průmyslové, obchodní Teorie ochrany průmyslově nezralých odvětví Rozvinutí teorie komparativních výhod: země produkuje statky, ke kterým má vhodné VF – vhodné VF = těch, kterých má hodně. To vede k růstu P vhodných VF a k tomu, že relativně levnější se stávají i méně vhodné VF. Ceny VF se vyrovnávají. Důsledky: snaha nějak subjektivně fázovat historii (Marx), obchodní ochranářství

4 Max Weber ( ) Bývá řazen k německé his. škole, ač žil později a zastával odlišná stanoviska Byl to spíše sociolog Dílo: Protestantská etika a duch kapitalismu (1905) Snaží se dokázat, že protestantské náboženství bylo významným faktorem rozvoje kapitalismu Důvody: spása je individuální – nezáleží na konkrétní církvi, umožnilo vskutku individualitu, svobodu, kritiku a tedy předpoklady k inovacím. Zisk, který člověk získá je zároveň i ziskem pro boha, majetek boha se tedy zvětšuje, což je OK. Práce přestala být považována za trest. Důraz na investice. Maximalizace produkce a minimalizace spotřeby – rozdíl musí být investován. Pokud se člověk snažil, je větší šance, že bude spasen. Podporuje soukromé vlastnictví, půjčování na úrok, obchod. Podnikatel je člověk vyhledávající příležitosti.


Stáhnout ppt "Německá historická škola"

Podobné prezentace


Reklamy Google