Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Šikana A Kyberšika.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Šikana A Kyberšika."— Transkript prezentace:

1 Šikana A Kyberšika

2 Kyberšikana Kyberšikana :SMSky, y, chat, sociální sítě, to všechno jsou parádní internetové vymoženosti, díky kterým si můžeš stále psát s kamarády anebo jen tak kecat s virtuálními známými.Podobně jako ve škole nebo třeba v partě se ti ale i na Internetu může stát, že se s někým zrovna neshodneš nebo že ti dokonce někdo nadává. To není nikomu příjemné, nejhorší ale je, když to trvá dlouho. V takových případech se dokonce mluví o šikaně a to už není žádná legrace. Přečti si, jak s kyberšikanou zatočit.

3 Šikana Šikanování je jakékoliv chování, jehož záměrem je ublížit, ohrozit nebo zastrašovat žáka, případně skupinu žáků. Spočívá v cílených a opakovaných fyzických a psychických útocích jedincem nebo skupinou vůči jedinci či skupině žáků, kteří se neumí nebo z nejrůznějších důvodů nemohou bránit. Zahrnuje jak fyzické útoky v podobě bití, vydírání, loupeží, poškozování věcí, tak i útoky slovní v podobě nadávek, pomluv, vyhrožování či ponižování. Může mít i formu sexuálního obtěžování až zneužívání. Ta zahrnuje útoky pomocí ů, sms zpráv, vyvěšování urážlivých materiálů na internetové stránky apod. Šikana se projevuje i v nepřímé podobě jako demonstrativní přehlížení a ignorování žáka či žáků třídní nebo jinou skupinou spolužáků.

4 Jaký je rozdíl mezi šikanou a kyberšikanou
Už ze samotného názvu kyberšikana je zřejmé, že se jedná o specifický druh šikany. Na rozdíl od klasické šikany tváří v tvář, nabízí kyberšikana agresorům nejenom jiné nástroje ubližování, ale specifika virtuální reality obměňují charakter celého procesu šikanování, včetně rolí agresora a oběti.

5

6 Právní následky Šikana může naplňovat skutkovou podstatu trestných činů (omezování osobní svobody, krádeže, ublížení na zdraví, poškozování cizí věci, vydírání, loupeže, rasově motivované skutky, znásilnění, pohlavní zneužívání). Osoba mladší 15ti let není trestně odpovědná, ale soud pro mládež ji může uložit podle zákona č. 218/2003 Sb., (o soudnictví ve věcech mládeže) některá z následujících opatření: dohled probačního úředníka zařazení do terapeutického, psychologického nebo jiného vhodného výchovného programu ve střediscích výchovné péče ochranná výchova Trestní odpovědnost mladistvých (15-18 let) je posuzována soudy pro mládež podle zákona č. 218/2003 Sb. s ohledem na jejich rozumovou a mravní vyspělost osoby, proti níž se vede trestní řízení. Po dovršení 18ti let věku jsou osoby plně trestně odpovědné a projednávají se běžným způsobem v trestním řízení.

7 Takhle vypadá realita

8 Zdroj: www.saferinternet.cz
Zpracoval: Libor Orlita, 8.B


Stáhnout ppt "Šikana A Kyberšika."

Podobné prezentace


Reklamy Google