Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/21.3768 Název: Náboženství Autor: Mgr. Jiřina.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/21.3768 Název: Náboženství Autor: Mgr. Jiřina."— Transkript prezentace:

1 číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/21.3768 Název: Náboženství Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Občanská výchova Ročník: 7. ročník Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121

2 Metodický list - anotace : Vytvořeno jako výukový materiál pro 7. ročník Seznámení s pojmy náboženství, bůh, význam a kořeny N Obrazový doprovod Úkoly a řešení (str. 9 + 10)

3 Náboženství Soustava idejí vyjadřují vztah k bohu Každé N má své: představy o světě a místě člověka v něm. Vyžaduje určitou morálku. Výkon obřadů je vázán na posvátná místa (chrámy…) a časy (svátky). Pověřené osoby = kněží.

4 Bůh Nadpřirozená bytost Nesmrtelný Dokonalý Není podřízen žádným zákonům (je nadřazen osudu lidstva a vesmíru) Může konat zázraky Mezi dalšími bytostmi (andělé, duchové…) je nejvyšší

5 Kořeny N Nízká úroveň společenské výroby Ohraničenost lidského poznání Nedostatek znalostí o světě

6 Význam N Usměrňuje chování lidí Informuje, sděluje události Spojení lidí

7 Postavení bohů v N MONOTEISMUS (víra v 1 boha) POLYTEISMUS (víra ve více bohů – antické Řecko) ATEISMUS (popírání víry – komunismus)

8 Nejrozšířenější N

9 Úkoly: 1) Jak se nazývají církevní stavby v křesťanství? 2) Co je mešita? 3) K čemu slouží minaret? 4) Co je synagoga?

10 Řešení: 1) kostel, klášter, chrám, bazilika, rotunda 2) modlitebna v islámu 3) věž,ze které jsou věřící svoláváni k modlitbě v islámu 4) židovská modlitebna

11 Použité zdroje: Obsahuje: prezentaci v Power Pointu Prameny: www.wikipedie.cz obrazový materiál použit z Klipartu (součást volně dostupné galerie Microsoft Office dostupné na adrese www.office.microsoft.com) mapa: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Náboženství [online]. c2013 [citováno 9. 02. 2013]. Dostupný z WWW: www.wikipedie.cz www.office.microsoft.comhttp://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=N%C3%A 1bo%C5%BEenstv%C3%AD&oldid=9697647


Stáhnout ppt "Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/21.3768 Název: Náboženství Autor: Mgr. Jiřina."

Podobné prezentace


Reklamy Google