Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bukovina 27. 2. 2013 Pyžamový den.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bukovina 27. 2. 2013 Pyžamový den."— Transkript prezentace:

1 Bukovina Pyžamový den

2 spánek Spánek je doba, kdy naše tělo i mysl odpočívá. Sníží se tělesná teplota a zpomalí se tep i dýchání. Během spánku se nám většinou zdají sny. I při spaní mozek intenzivně pracuje. Spánek nám zabere přibližně třetinu života. . V průběhu spánku se střídají fáze REM a NREM, kdy se střídá hluboký spánek s povrchním.

3 pyžamo Oblečení podobné pyžamu nosili Indové jako oděv na celý den. Z Indie ho také převzali Angličané, kteří tam vládli v 18. a 19. století. Ve světě se pyžama začala nosit před sto lety. Nejdříve se nosila pánská a chlapecká pyžama. Do té doby byly jediným druhem nočního oblečení noční košile.

4 Noční košile Noční košile se vyvinuly z dlouhé spodní košile. Spodní košile se nosila celý den pod vrchním oblečením. Večer se svléklo pouze vrchní oblečení, spodní košile se na spaní nesvlékala. Ve spodní košili spali muži i ženy. Až do 19. století byla noční košile jediné noční prádlo, které nosili muži, ženy i děti. Teprve před sto lety se vedle nočních košil začala používat také pánská pyžama. Dámská pyžama se objevila až po první světové válce.

5 Snění Každý normální člověk má za noc 8 až 10 snů, přestože někteří lidé tvrdí, že sny nemívají. Ale skoro polovina žen a čtvrtina mužů si po probuzení vzpomene alespoň na jeden sen. Sen se objevuje v obou spánkových fázích. Sny v REM fázi bývají velmi živé, barevné a spíše nelogické. Sny v NREM fázi jsou spíše obyčejné a jednoduché.

6 náměsíčnost Porucha spánku, kdy člověk během spánku vstane z postele a prochází se. Někdy může vykonávat i poměrně složité činnosti, například odeslat SMS zprávu. Náměsíční se nemají budit, ale mají být odvedeni zpět do postele.

7 DOBROU NOC!


Stáhnout ppt "Bukovina 27. 2. 2013 Pyžamový den."

Podobné prezentace


Reklamy Google