Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Fyzika 8 Tematický okruh Zvukové jevy Téma Šíření zvuku Název VY_32_INOVACE_4_25_sireni_zvuku Určení 8. ročník Autor Mgr. Tomáš Bobál Vytvořeno Únor 2012 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. Prezentace seznamuje žáky s rychlostí, odrazem a ohybem zvuku.

2 Šíření zvuku Zvuk se šíří plyny, kapalinami i pružnými pevnými látkami. Rychlost zvuku ve vzduchu je 340 metrů za sekundu. VIDEO – blesk a hrom V kapalinách a v pevných látkách je rychlost zvuku větší. Vzduch Voda Ocel Ve vakuu se zvuk nešíří.

3 Světlo je přibližně 900000 krát rychlejší než zvuk .
Šíření zvuku Příklad 1: V jaké vzdálenosti uhodil blesk, jestliže jsme na hrom čekali 6 s? Zápis: Výpočet: Odpověď: Blesk uhodil ve vzdálenosti 2 km. Srovnej: Rychlost zvuku: Rychlost světla: Světlo je přibližně krát rychlejší než zvuk .

4 Abychom ozvěnu rozpoznali, musí být od nás plocha daleko alespoň 17 m.
Šíření zvuku Zvuk se může odrážet a ohýbat. Odraz zvuku od velkých ploch způsobuje ozvěnu. Abychom ozvěnu rozpoznali, musí být od nás plocha daleko alespoň 17 m.

5 Šíření zvuku Příklad: Jak daleko je skála, od které se ozvěnou vrátil zvuk za 1,2 s? Zápis: Výpočet: Ale pozor, 408 m je dráha, kterou zvuk urazil tam i zpět, skála je tedy daleko jen 204 m! Odpověď: Skála je vzdálena 204 m.

6 Šíření zvuku Zvuk může být také pohlcován.
Látky pohlcující zvuk využíváme ke zvukové izolaci např. místností. V okolí rychlostních silnic a železnic se staví protihlukové stěny. Stěny nahrávacích studií bývají pokryty pohlcovači zvuku.

7 Šíření zvuku Použité zdroje:
RAUNER, Karel, Josef PETŘÍK, Jitka PROŠKOVÁ a Miroslav RANDA. NAKLADATELSTVÍ FRAUS. Fyzika 8: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. Plzeň: Fraus, ISBN MICROSOFT CORPORATION. Obrázky a jiný obsah [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google