Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STÁŽ SLOVINSKO 2015 Stáže se zúčastnily: P. učitelky: Hana Kunzfeldová, Bc. Olga Širanová z MŠ Okružní 23, Bruntál Navštívené školy: MŠ Škofije Pedagogická.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STÁŽ SLOVINSKO 2015 Stáže se zúčastnily: P. učitelky: Hana Kunzfeldová, Bc. Olga Širanová z MŠ Okružní 23, Bruntál Navštívené školy: MŠ Škofije Pedagogická."— Transkript prezentace:

1 STÁŽ SLOVINSKO 2015 Stáže se zúčastnily: P. učitelky: Hana Kunzfeldová, Bc. Olga Širanová z MŠ Okružní 23, Bruntál Navštívené školy: MŠ Škofije Pedagogická fakulta Univerzity Prímorské Koper MŠ Morje MŠ Koper

2 Ve dnech 30. 3. - 3. 4. 2015 jsme se zúčastnily stáže ve Slovinsku, kterou pořádala UP v Olomouci. Návštěvy mateřských škol ve Slovinsku pro nás byly velmi inspirativní a obohacující. Přijely jsme se spoustou nápadů, které určitě využijeme i při práci s našimi dětmi. Také bylo zajímavé poznat jejich styl života a jak to chodí v mateřských školách v jiné zemi. Svět moderní techniky a význam peněz nebyl v mateřských školách tak výrazný. Za to nás oslovilo, že většina vybavení, hraček a pomůcek, se kterými si děti hrály, byly jejich vlastním dílem, nebo dílem učitelky, případně rodičů, což určitě velmi přispívá i k tomu, že si děti těchto věcí více váží.

3 MŠ ŠKOFIJE V úterý ráno jsme navštívily MŠ Škofije, kde jsme byly velmi hezky přivítány a rozděleny do skupin. Každá skupina pak viděla ukázku přímé výchovné práce s dětmi, kterou prováděly praktikantky zdejší univerzity. Vše probíhalo v naprostém klidu a pohodě, děti byly báječné. MŠ zařazuje děti od 11 - ti měsíců do 6 let (jelikož ve Slovinsku je mateřská jen 1 rok). V každém oddělení pracuje vždy jedna paní učitelka a jedna asistentka učitele a překrývají se 4 - 6 hodin podle věku dětí. Školička má i svou vlastní tělocvičnu.

4 PEDAGOGICKÁ FAKULTA UNIVERZITY PRÍMORSKÉ KOPER Odpoledne téhož dne jsme byly přijaty na zdejší univerzitě paní proděkankou. Seznámila nás s tří stupňovým systémem vzdělávání - bakalářské, magisterké a doktorandské studium. Paní učitelky v MŠ musí mít minimálně bakalářské vzdělání.

5 Ve středu jsme jely do MŠ Morje asi 16km od Koperu. MŠ je pavilonová, má 16 tříd a je slovinsko - italská. Zapisují děti od 1 do 6 let. Hodně zapojují rodiče i prarodiče. Pracuje zde i 1 muž - učitel, což si všichni moc pochvalují. Mají krásně vybavenou zahradu a tudíž většina činností probíhá právě venku. Mají také své záhonky, kde pěstují jahody a zeleninu a také bylinky. Opět pohodováatmosféra.

6

7 MŠ KOPER Ve čtvrtek jsme byly přijaty v MŠ Beruška v Koperu. Byla to 4 třídní školička, umístěná v přírodním prostředí a zaměřená na ekologickou výchovu. Mají své kurikulum, ale hodně se řídí zájmy a potřebami dětí.

8

9 Velmi nás potěšilo, že jsme se mohly zúčastnit stáže. Bude pro naší práci přínosem.


Stáhnout ppt "STÁŽ SLOVINSKO 2015 Stáže se zúčastnily: P. učitelky: Hana Kunzfeldová, Bc. Olga Širanová z MŠ Okružní 23, Bruntál Navštívené školy: MŠ Škofije Pedagogická."

Podobné prezentace


Reklamy Google