Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přírodní látky Hormony –různé chem. látky, ovlivňují živé buňky a procesy v nich – řídí a ovlivňují činnost buněk –rostlinné hormony = fytohormony – řídí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přírodní látky Hormony –různé chem. látky, ovlivňují živé buňky a procesy v nich – řídí a ovlivňují činnost buněk –rostlinné hormony = fytohormony – řídí."— Transkript prezentace:

1 Přírodní látky Hormony –různé chem. látky, ovlivňují živé buňky a procesy v nich – řídí a ovlivňují činnost buněk –rostlinné hormony = fytohormony – řídí klíčení, růst kořenů, stonků, listů, tvorbu květů a plodů, zrání –mají význam i pro člověka – přísady do regeneračních krémů

2 Přírodní látky Hormony vnitřní hormony –ovlivňují v tělech rostlin a živočichů růst, látkovou přeměnu, rozmnožování vnější hormony = feromony –komunikační prostředek mezi jedinci téhož druhu

3 Přírodní látky Hormony člověk a obratlovci – žlázy s vnitřní sekrecí –produkují hormony – v těle roznášeny krevním oběhem –spolu s CNS a imunitním systémem se podílí na řízení různých procesů v těle: –celková přeměna látek – hormony hypofýzy, štítné žlázy, slinivky břišní, nadledvinek –dostatečné množství glukózy v těle – inzulin, glukagon –hospodaření s ionty a vodou – hypofýza, nadledviny, příštítná tělíska –růst organismu – hypofýza –rozmnožování – hypofýza, pohlavní žlázy (estrogen, gestageny, testosteron)


Stáhnout ppt "Přírodní látky Hormony –různé chem. látky, ovlivňují živé buňky a procesy v nich – řídí a ovlivňují činnost buněk –rostlinné hormony = fytohormony – řídí."

Podobné prezentace


Reklamy Google