Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Měření charakteristik nelineárních elektronických prvků II. OB21-OP-EL-ELKM-JANC-M-2-023

3 Měření na varikapech  Charakteristiky varikapů se v ničem neliší od běžných diod.  Varikapy jsou konstruovány tak, aby jejich kapacita byla co nejvíce a pokud možno lineárně závislá na hodnotě napájecího napětí.  Varikapy se potom používají jen v oblasti jejich závěrné charakteristiky (ve třetím kvadrantu) a to především v laděných rezonančních obvodech.  U varikapů nejčastěji měříme závislost jejich kapacity na závěrném napětí. K tomuto účelu lze použít můstky RLC nebo měření podle schématu.

4 Měření na varikapech  Oddělovací kondenzátor C 0 nejdříve přesně změříme. Jeho kapacitu volíme tak, aby byla zhruba stejná jako očekávaná střední hodnota kapacity varikapu.  Můstkem naměříme celkovou kapacitu C a kapacitu varikapu pak vypočítáme podle vzorce

5 Měření parametrů tyristorů  Tyristor je společný název pro skupinz polovodičových součástek se čtyřvrstvovou strukturou. Tyristor lze zapnout proudem řídící elektrodx I G.  U tyristoru nás zajímají následující parametry:  závěrné napětí U R  blokovací napětí U D  úbytek napětí v zapnutém stavu U T  vratný proud I H  zapínací proud řídící elektrody I GT  Tyto parametry jsou udávány výrobcem.

6 Měření parametrů tyristorů  Zapínací proud I GT bývá definován při anodovém napětí 10V.  Hodnotu odporu R Z volíme takovou, aby zapnutým tyristorem procházel proud I T zhruba 20 až 50% jmenovité hodnoty.  Odpor R 0 určíme podle největšího daného proudu I G a rezistorem R G nastavujeme řídící proud I G.

7 Měření parametrů tyristorů  Při měření pomalu plynule zvětšujeme rezistorem R G proud řídící elektrody a sledujeme přitom napětí na tyristoru.  V okamžiku zapnutí tyristoru napětí U T klesne z 10Vasi na 1V a proud I G těsně před zapnutím tyristoru je přibližně zapínací proud I GT.  Tyristor pak vypneme tlačítkem TL a měření pro jistotu zopakujeme.

8  Děkuji za pozornost  Ing. Ladislav Jančařík

9 Literatura  E. Vitejček a V. Hos: Elektrické měření, SNTL Praha 1979  V. Fajt a kol.: Elektrická měření, SNTL Praha 1987  L. Bejček a kol.: Měření v elektrotechnice, FEKT VUT Brno 2003


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google