Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EXCEL ÚPRAVY GRAFU, KARTA FORMÁT. MINIGRAFY ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office www.zlinskedumy.cz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EXCEL ÚPRAVY GRAFU, KARTA FORMÁT. MINIGRAFY ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office www.zlinskedumy.cz."— Transkript prezentace:

1 EXCEL ÚPRAVY GRAFU, KARTA FORMÁT. MINIGRAFY ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office www.zlinskedumy.cz

2 Anotace Materiál představuje základní úpravy grafů v MS Excel 2010 a tvorbu minigrafů, musí být doplněn výkladem. Umožňuje použití pro samostatnou práci. Je možné jej poskytnou nepřítomným žákům. AutorIng. Bohuslava Vitekerová (Autor) JazykČeština Očekávaný výstup 26–41-M/01 Elektrotechni­ka 23-41-M/01 Strojírenství 65-42-M/01 Hotelnictví a cestovní ruch 53-41-M/01 Zdravotnický asistent Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slovaExcel, úpravy grafu, karta Formát, minigrafy. Druh učebního materiáluPrezentace Druh interaktivityKombinované Cílová skupinaŽák Stupeň a typ vzděláváníodborné vzdělávání Typická věková skupina16 - 19 let Vazby na ostatní materiályJe součástí Excelu

3 KARTA FORMÁT Karta Formát, skupina Aktuální výběr Karta Formát, skupina Styly obrazců Karta Formát, skupina Styly WordArt Karta Formát, skupina Uspořádat a skupina Velikost

4 KARTA FORMÁT, SKUPINA AKTUÁLNÍ VÝBĚR Umožňuje nastavit dialogové okno Formátování, ve kterém lze nastavit formát vybraného prvky grafu. Pozn.: Jde o skupinu prvků, které se nachází i na kartě Rozložení a byly již popsány.

5 KARTA FORMÁT, SKUPINA STYLY OBRAZCŮ Slouží k nastavení barevné výplně, ohraničení, obrysů, efektů apod. Je možné si vybrat již z předem nastavených stylů.

6 VÝBĚR PŘEDNASTAVENÉHO STYLU Původní graf Nový styl grafu

7 KARTA FORMÁT, SKUPINA STYLY WORDART Rychlé styly WordArtu se používají pro úpravu textových objektů (nadpisů, legend, popisků..)

8 VÝBĚR PŘEDNASTAVENÉHO STYLU WORDART Původní graf Nový styl WordArtu u názvu grafu

9 KARTA FORMÁT, SKUPINA USPOŘÁDAT A SKUPINA VELIKOST Skupina Uspořádat slouží k prostorovému uspořádání objektů. Skupina Velikost slouží pro přesné nastavení velikosti grafu.

10 MINIGRAFY - ÚVOD Pokud potřebujete vytvořit rychlý náhled na data v tabulce, můžete použít funkci Minigrafy. Excel má k dispozici tři druhy minigrafů: spojnicový sloupcový vzestupy/poklesy Minigraf není vložen v listu jako objekt, je umístěn v buňce.

11 MINIGRAFY – VYTVOŘENÍ TABULKY Vytvoříme tabulku, ve které ukážeme použití minigrafu: Označíte buňku, do které chcete umístit minigraf.

12 MINIGRAFY – POSTUP PŘI VYTVÁŘENÍ Na pásu karet Vložení v sekce Minigrafy vyberte požadovaný typ minigrafu, například Spojnicový.

13 Otevře se dialogové okno Vytvořit minigrafy, kde vyplníme Oblast dat a Oblast umístění minigrafu. Kliknutím na tlačítko OK se minigraf vloží do buňky. MINIGRAFY – POSTUP PŘI VYTVÁŘENÍ

14 Minigraf můžeme tažením zkopírovat do dalších buněk. Hotová tabulka s použitím minigrafů. MINIGRAFY – POSTUP PŘI VYTVÁŘENÍ Minigraf se vztahuje k datům, z nichž vychází. Jakákoliv změna dat se ihned promítne do minigrafu.

15 DALŠÍ MOŽNOSTI PRÁCE S MINIGRAFY Kliknutím na vložený minigraf vyvoláme dočasnou kartu Nástroje minigrafu - Návrh, pomocí které můžeme minigraf dále upravovat.

16 Procvičování učiva 1.Jaké skupiny najdeme na kartě Formát? Skupina Aktuální výběr, Styly obrazců, Styly WordArt, Uspořádat a Velikost. 2.Co můžeme formátovat ve skupině Aktuální výběr? Vybraný prvek grafu. 3.Kdy je vhodné použít přednastavený Styl obrazce? Chceme-li rychle změnit barevnou výplň, ohraničení, obrysy, apod., vybereme si z předem nastavených stylů.

17 Procvičování učiva 4.Co jsou minigrafy? Minigrafy graficky zobrazují vývoj datové řady, ke které se vztahují. Jsou vloženy v buňce. 5.Jaké typy minigrafů jsou v Excelu k dispozici? Spojnicový, sloupcový a vzestupy a poklesy. 6.Změníme-li data, z nichž minigraf vychází, co se stane s minigrafem? Při změně dat se tato změna ihned promítne do minigrafu.


Stáhnout ppt "EXCEL ÚPRAVY GRAFU, KARTA FORMÁT. MINIGRAFY ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office www.zlinskedumy.cz."

Podobné prezentace


Reklamy Google