Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠPANĚLSKO.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠPANĚLSKO."— Transkript prezentace:

1 ŠPANĚLSKO

2 Základní informace Název státu:Španělské království
( Reino de Espaňa)   Rozloha: km² Poloha: Pyrenejský poloostrov   Sousední státy:Portugalsko, Francie Andorra, Gibraltar, Maroko   Úřední jazyk:španělština, katalánština a baskičtina Počet obyvatel: (včetně ostrovů)   Hustota obyvatel: 77 obyvatel/ km²  

3 Státní zřízení:konstituční monarchie
Měna: EURO Hlavní město:Madrid (3,1 mil obyvatel) Státní vlajka:červeno-žlutá, barvy odvozené od erbovních barev dvou království Kastilského a Aragonského. Národní heslo:Jedno, velké, svobodné. (o Španělsku) ze 17 autonomních oblastí, zachovány jazykové i kulturní zvláštnosti pramenící v daleké historii.

4

5 Náboženství Katolictví převládá,akceptována všechna   Vládnoucí dynastie Dynastie Bourbonů vládne ve Španělsku již od počátku 18. století, Hlava státu: král Juan Carlos I. (* , Řím) Parlament rozdělen do dvou sněmoven, tzv. Kortes.

6 BARCELONA

7

8

9 HISTORIE poč 16. století -dobyto Neapolské království a sloučeno se Španělskem Od dyn.Habsburků ( Filip II.) země se stala světovou velmocí. z Madridu reprezentativní metropole 1700 -vymřeli Habsburkové po meči,vlády se ujal Filip V., 1713-Válka o dědictví končí Utrechtským mírem 19. st.- občanské války 1873- vyhlášena 1. španělská republika, trvala velmi krátce, v obnovena bourbonská monarchie 1.sv.válka- neutrálním státem a bohatlo z dodávek 1936- občanskou válku(generál Franko) 2.sv.válka- Španělsko formálně neutrální 1955- přijato do OSN. 1977- ve volbách zvítězila Unie demokratického středu 1975- vnuk Alfonse XIII. Juan Carlos I. Bourbonský, začal provádět reformy. Osvobodil politické vězně, uvolnil cenzuru a uspořádal první všeobecné volby. 1986 -členem EHS, odhlasováno setrvání v NATO 1983- vítězí v parlamentních volbách socialisté.

10 ZEMĚPISNÉ PODMÍNKY

11 Velká část Pyrenejského poloostrova tvořena masívem hercynským, zvaným Meseta
suché kontinentální podnebí Izolovanost Španělska od Evropy způsobuje jeho poloha na Iberském poloostrově. Pyreneje- s nejvyšší horou Pico de Aneto (3404 m), které oddělují zemi od Francie. Na západě navazují Pyreneje na Kantábrijské V Galícii se táhne 325 km dlouhý masív Macizo Galaico s nejvyšším vrcholem Cabeza de Manzaneda vysokým m. Vnitrozemí Španělska je tvořeno náhorní plošinou Mesetou, Průměrná nadmořská výška 800 metrů nad mořem řadí španělské vnitrozemí k nejvýše položeným místům v Evropě. 2/3 - Střední planina Nížiny ojedinělé , podél vodních toků stepní plochy se suchomilnými travami a keři, v lesích převažují duby a borovice. převládá středoevropský typ vegetace vlci, divoká prasata, lišky,S- severoafrické druhy -šakal, lasička, křepelky Jediný druh opice žijící v Evropě, magot bezocasý, se vyskytuje na Gibraltarské skále a patří k ohroženým druhům,řeky jsou plné lososů, pstruhů,v mořích makrely, tuňáci, sardinky, tresky, langusty a krabi.

12 Tipy na výlet: Mořské akvárium – Barcelona, akvárium se skleněným tunelem pod mořskou hladinou   Marineland - Vodní park na pobřeží Costa Brava s velkým množstvím vodních atrakcí s cvičenými delfíny, lachtany a papoušky . Zároveň zábavný park Mundomar - mořský a exotický zvířecí park – Alicante – mnoho druhů zvířat: mroži, delfíni, tuleni, papoušci, tučňáci, kromě toho jsou k vidění velkolepé show, k dispozici restaurace, obchod se suvenýry, kiosk, dětské hřiště. Otevřeno je po celý rok, potřebné informace na telefonním čísle: /02/03 Botanická zahrada - Jedna z největších botanických zahrad ve Španělsku. Castell Medieval - hrad hraběte z Valltordery, kde je možné se zúčastnit pravé středověké hostiny s nefalšovanými rytířskými souboji na koních a ohnivým flamencem Corrida- V lloretské aréně se konají pravidelně tradiční býčí zápasy od dubna do října každou neděli v 18 hodin El Huerto Del Cura – Artistico National Garten – jižně od Barcelony ve městečku Elx ,obrovská botanická zahrada s vysokými kaktusy a statisíci kokosových palem

13 Zajímavosti Býčí slavnosti         Každoročně každé ráno se od 6. do 14. července v hlavním městě Navarry Pamploně vypouštějí do ulic býci, před kterými potom prchá mnoho odvážných chlapců a mužů.     Vodní pumpa Dávným zvykem španělských žen je chození k vodní pumpě. Vodní pumpa byla a stále je oblíbeným místem, kde se setkávají ženy, vyměňují si nejnovější novinky a klepy při praní prádla.  Svátky ve Španělsku Španělské svátky odpovídají liturgickému roku. Španělé slaví nejen vánoce a velikonoce, ale oslavují svátky související s jarem a létem, nebo patronem daného místa. Dalšími důvody oslav jsou býčí zápasy, karnevaly a poutě. Nejznámější poutí je Mariánská pouť v Andalusii.

14

15

16


Stáhnout ppt "ŠPANĚLSKO."

Podobné prezentace


Reklamy Google