Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_07/1/17_Číslo a proměnná

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_07/1/17_Číslo a proměnná"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_07/1/17_Číslo a proměnná
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_07/1/17_Číslo a proměnná KRÁCENÍ LOMENÝCH VÝRAZŮ Anotace Žáci analyzují a řeší problémy, modelují konkrétní situace v nichž aktivně využívají výrazy a mnohočleny Vhodné pro žáky 9. ročníků. Vypracoval Mgr. Bohdan Hladký Oblast Matematika a její aplikace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký

2 Krácení lomených výrazů. Podobně postupujeme i u lomených výrazů.
S pojmem krácení jsme se seznámili již při početních operacích se zlomky. Krácení znamená dělení čitatele i jmenovatele stejným číslem, různým od nuly. Podobně postupujeme i u lomených výrazů. Krátit lomený výraz znamená vydělit čitatele i jmenovatele stejným výrazem, různým od nuly.

3 Krácení lomených výrazů. Tak tedy ještě jednou. Kraťte lomený výraz:
U lomených výrazů nesmíte nikdy zapomenout na určení podmínek řešitelnosti (kdy má výraz smysl)! Je dobré s nimi proto začínat. Při krácení dochází k dělení. A jak již dlouho víme, nelze dělit nulou. Proto podobně jako výraz ve jmenovateli, který nesmí být roven nule, nesmí být roven nule ani výraz, kterým při krácení lomeného výrazu dělíme!

4 Krácení lomených výrazů.
Jak zjistíme výraz, kterým při krácení dělit? Výraz, kterým se krátí? Podíváme se ještě jednou na předcházející příklad, ale využijeme při tom znalosti rozkladu výrazu na součin. nebo Zjistili jsme, že: A tato rovnost platí, je-li:

5 Krácení lomených výrazů.
Z řešení předcházejícího příkladu je zřejmé, že abychom mohli krátit, musíme rozložit výrazy v čitateli i jmenovateli lomeného výrazu na součin v základním tvaru. Můžeme vytknout číslo 2 Jak je vidět, tak ze součinového tvaru určíme mnohem snadněji i podmínky, pro které má výraz smysl. Vzorec Můžeme vytknout člen 2x Lomený výraz má tedy smysl, pokud se x ≠ 0 a x ≠ -4. Za tohoto předpokladu můžeme krátit výrazem x+4, jelikož máme zajištěno, že není nulový (nulou nelze dělit!).

6 Krácení lomených výrazů. a tato rovnost platí, je-li
Můžeme tedy krátit výrazem x+4, jelikož máme zajištěno, že není nulový (nulou nelze dělit!). A samozřejmě vykrátit můžeme i číslo 2. Zjistili jsme, že a tato rovnost platí, je-li

7 Krácení lomených výrazů.
Celý postup krácení si projdeme ještě jednou na jiném příkladu: Nejdříve rozložíme výraz do součinového tvaru. Vytkneme člen 2x Vytkneme číslo (-1) Využijeme komutativního zákona pro záměnu činitelů a sčítanců Vytkneme člen 3x2 Rovnost mezi daným a upraveným výrazem platí, je-li x ≠ 0 a x ≠ y.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_07/1/17_Číslo a proměnná"

Podobné prezentace


Reklamy Google